Arta Feng – Shui – „Yin” şi „Yang”

1062
Teodora Peagu.„Yin” şi „Yang” sunt două forţe opuse în Univers care împreună formează un tot unitar. Acestea au apărut în momentul în care forţa vitală s-a împărţit în două, realaţiile dintre „Yin” şi „Yang” sunt bine conturate, fiind un „concept cheie” în arta „Feng-Shui”.”Yin” este forţa feminină, reprezentată de întuneric, lună, pasivitate şi răcoare.
Pe când „Yang” este forţa masculină care evidenţiază lumina, căldura, ziua şi duritatea. Cele mai utilizate flori în amenajările peisagere care fac legăturile între cele două forţe „Yin” şi „Yang” sunt speciile „Begonia” şi „Viburnum”.
Fiecare forţă are câteva culori specifice, care să le diferenţieze una de cealaltă.

Culorile forţei „Yin” sunt albastre, violet, verde şi cenuşiu, sunt culori reci care scot în relief (evidenţă) luna, întunericul, iar culorile forţei „Yang” sunt roşul, galbenul şi portocaliul care reprezintă lumina şi căldura. Combinând diferite specii de plante şi de nuanţe ale acestora, ajungem la crearea unui „Feng-Shui” pozitiv, care ajută mai departe la formarea echilibrului şi a unei armonii plăcute în grădina pe care dorim să o amenajăm.
Fiecare dintre noi ne dorim să avem o grădină amenajată într-un stil cât mai original, cu un peisaj deosebit faţă de a celorlalţi.
De aceea, trebuie ştiut cum să jonglăm cu plantele şi nuanţele care le utilizăm în amenajările spaţiilor verzi, în general putem combina culorile calde cu cele reci, dar şi combinaţia culorilor din aceeaşi gamă sunt reuşite. Pentru realizarea unei grădini în stil „Feng-Shui” trebuie folosite cât mai puţine specii de plante iar cromatica culorilor să fie una cât mai odihnitoare pentru ochi. O combinaţie reuşită ar putea fi realizată prin corelarea a câtorva specii de trandafiri care îi aparţin forţei „Yang”, cum sunt „Rosa Rugosa”, „Rosa Rulera”, „Rosa Alba”, „Crimson Glory”, „Charles de Mills”, cu o altă specie de flori „Begonia”, şi „Prunus accolade” (cireş), toate acestea fiind asociate la rândul lor cu alte specii de flori, arbori şi arbuşti, care îi aparţin forţei „Yin”, aici putem numi „Robinia hispidia” (salcâmul), Elaeagnus x ebbingei (salcie parfumată) cu „Nepeta mussinii” (Menta pisicii) şi „Veronica Spicata” sau „Blu Fax” (şopârliţa), acestea sunt numai câteva specii care pot fi folosite în amenajările spaţiilor verzi.
Mai trebuie ţinut cont şi de amplasarea lor în teren, de obicei plantele cu tija scurtă, pitice sunt puse în faţă urmând celelalte plante care au creştere mai riguroasă.
Cu cât grădinile şi parcurile sunt mai naturale, cu atât acestea emană un aer de superioritate şi rafinament, chiar perfecţiune, pe care noi oamenii ca şi simpli vizionari, o trecem cu vederea, impresionându-ne mai mult acele locuri unde omul şi-a pus amprenta, modificându-le într-un fel sau altul linia de bază. (Va urma)
Inginer Peisagist Maria Teodora PEAGU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here