Antibioticele se dau şi fără reţetă

498

farmacie 2În farmaciile din Gorj, la fel ca şi în cele din restul ţării, se dau antibiotice şi fără reţetă. Conform legii, trei zile pe săptămână unităţile farmaceutice pot să vândă antibiotice bolnavilor, chiar dacă aceştia nu au reţetă, pentru cazurile de urgenţă.

Problema antibioticelor este una foarte sensibilă. Administrarea lor fără a fi consultat un medic înainte, poate avea urmări grave. De aceea, în general antibioticele se dau doar în bază de prescripţie medicală, însă trebuie să ştiţi că sunt şi cazuri excepţionale. „Legislaţia le permite farmaciştilor să dea antibiotice fără reţetă pentru o zi în timpul săptămânii şi două zile la sfârşitul săptămânii. Este vorba despre cazurile de urgenţă, când pacientul nu mai poate aştepta câteva zile până să ajungă la medic”, a mărturisit Ileana Dumitrescu, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Gorj. Aşadar, timp de trei zile într-o săptămână, orice farmacist are dreptul de a vinde antibiotice, chiar dacă pacientul le solicită fără a avea o prescripţie medicală.

Bolnavii, deranjaţi de programările la medic

Medicii s-au plâns în nenumărate rânduri că pacienţii lor s-au îmbolnăvit şi pun, adesea, înrăutăţirea stării acestora şi pe seama consumului de medicamente şi chiar antibiotice fără consult medical. Din acest motiv, în nenumărate rânduri ei îi acuză pe farmacişti că dau medicamente fără să ţină cont de nimic, gândindu-se doar la bunul mers al afacerilor lor. Totuşi, pacienţii preferă să se adreseze farmaciştilor înainte de a merge la medic, deoarce astfel nu mai pierd timpul cu programările. Începând de anul trecut, oricine doreşte să fie consultat de un medic, trebuie să se programeze telefonic înainte, lucru care îi deranjează pe cei mai mulţi dintre bolnavi, preferând să-şi ia direct medicamentele şi să le administreze conform prospectelor sau sfaturilor farmaciştilor.

Şi pentru algocalmin e nevoie de reţetă, de la 1 aprilie

Teoretic, de la începutul lunii aprilie, analgezicele pe bază de metamizol, precum: Algocalmin, Metamizol Solacium, Novocalmin, Centralgin, Metamizol Farmacon, Fabocalm, Algiotop, Quarelin, Sintocalmin, Algoremin, Algiotop, Algozone şi Alindor. Iniţial se stabilise ca acestea să se dea pe reţetă de la 1 februarie, dar deoarece la Centrul Naţional de Farmacovigilenţă nu au fost semnalate cazuri de agranulocitoză, Agenţia Naţională a Medicamentului a decis ca farmaciştii să mai pună la dispoziţia publicului larg produsele fără prescripţie pănă la 1 aprilie 2011.

Deocamdată, informaţia nu a putut fi confirmată de preşedinta Colegiului Farmaciştilor Gorj, întrucât era plecată la o instruire, însă ştirea a fost făcută publică la nivel naţional.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here