Ancheta în cazul angajatului Jupsal Salubris SRL, căzut de pe mașina de gunoi a societății, bate pasul pe loc! Familia, revoltată, cere explicații

1742

Cazul salariatului Jupsal Salubris SRL, firma Consiliului Local Jupânești, care se află internat la Secția ATI a Spitalului de Urgență Craiova, din 13 iunie, acesta fiind transportat cu o salvare, în stare gravă de la SJU Târgu-Jiu, nu a fost elucidat încă de anchetatori. De altfel, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu s-au autosesizat în cauză, dar la poliție ancheta încă nu a început, deși incidentul a avut loc cu două săptămâni în urmă. Mai mult, angajatorul salariatului Romulus Iriza nu a sesizat incidentul la ITM Gorj și în cele 14 zile de la eveniment nici măcar nu a luat legătura cu pacientul ori cu familia acestuia. În prezent, pacientul de 48 de ani are coaste rupte, bazinul fisurat, antebrațele fisurate, un rinichi presat, plămânul stâng afectat, piciorul stâng gipsat și o lovitură la cap. Totul, pentru că ar fi căzut de la 1 metru înălțime!!! de pe scara mașinii de salubritate a comunei Jupânești.

Romulus Iriza lucrează la firma de salubritate din Jupânești, ca sortator deșeuri, încă de la înființarea acesteia din 2009. A fost băgat însă în șomaj în 2018, firma menționând că are probleme financiare.
A revenit la muncă însă pe 1 aprilie 2019, activitatea sa fiind de strângere a tomberoanelor de gunoi din Jupânești și transportarea gunoiului la groapa de la Târgu-Jiu, deși acest lucru nu este trecut în fișa postului, activitatea sa fiind la firmă pe 8 ore. În contractul de muncă al salariatului scrie, în schimb, că activitatea acestuia trebuia prestată la SC Băile Țicleni, loc în care Iriza nu a muncit niciodată, spune soția acestuia, revoltată de cele petrecute.
Contractul de muncă al salariatului cuprinde și alte inadvertențe care trebuie luate în calcul de inspectorii ITM Gorj, sesizați de familie de accidentul de muncă la data de 20 iunie 2019. De altfel, ITM Gorj a aflat de incidentul de la groapa de gunoi din municipiu prin intermediul unei informări făcute de firma Polaris, un salariat sunând atunci și la 112 pentru a relata că unui angajat de la Jupsal Salubris i s-ar fi făcut rău căzând de pe mașina de gunoi.

Teoretic, de la o cădere de niciun metru, leziunile și rupturile nu puteau avea loc
Culmea este că, scara autovehiculului are nici un metru înălțime, dar în cădere de pe aceasta salariatul Iriza și-a rupt membrele superioare, un picior, și-a lovit un rinichi și plămânul și și-a rupt câteva coaste pe ambele părți ale corpului.Accidentul este mai mult decât ciudat, cu atât mai mult cu cât șoferul mașinii, Ion Ștefan, și-a schimbat de mai multe ori declarațiile legate de incident făcute familiei Iriza.
Inițial, a spus că acestuia i s-ar fi făcut rău și ar fi căzut de pe scara mașinii pe o dală, apoi a declarat că salariatul ar fi căzut de pe mașină, nu de pe scară, și că el nici nu ar fi văzut că acesta era acolo… Familia bolnavului are din acest motiv, și nu numai din acesta, nenumărate suspiciuni legate de felul în care este anchetat cazul. Odată pentru că medicii spun că rupturile pe care le are pacientul nu puteau apărea de la căderea de la o înălțime de nici un metru, dar și lentoarea autorităților de a ancheta cazul pune seriose semne de întrebare. Dacă se mai pune la socoteală dezinteresul angajatorului de a se interesa de starea bolnavului, aflat în stare gravă la spitalul din Craiova, se relevă fapul că se încearcă o mușamalizare a dosarului ori se dorește o minimalizare a celor petrecute.

Administratorul firmei, pe lângă subiect
Contactat telefonic, administratorul societății deținute de CL Jupânești, CL Berlești și CL Săulești, Cruceru Eugen, nu a știut să explice prea multe despre starea salariatului, despre accidentul de muncă ori despre ancheta inițiată de procurori în această cauză. Acesta a recunoscut că nu a fost la spitalul unde se află pacientul și că a aflat despre starea lui de la alte persoane decât familia. Administratorul a explicat că salariatul trebuia să muncească în Jupânești, iar despre faptul că în contractul de muncă este trecut Băile Țicleni ar fi ,,o eroare din calculator”. Cruceru a menționat că ITM ar fi verificat pe 12 iunie cele petrecute, asta deși ITM a fost anunțat abia a doua zi de accidentul de muncă de la groapa de gunoi. Inginerul nu a știut să explice prea multe despre caz, deoarece nu a dispus o anchetă internă pentru a afla cele petrecute, acesta mulțumindu-se cu declarațiile luate de poliție la groapa de gunoi. În ceea ce privește ajutorarea familiei, Cruceru nu a dat nicio explicație, considerând că bolnavul nu avea nevoie de niciun fel de ajutor, deși acesta este spitalizat de două săptămâni, iar familia face drumuri zilnic la Craiova pentru a vedea starea bolnavului.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here