Alocațiile zilnice de hrană ale pacienților se majorează

587

După aproape nouă ani, Guvernul României a elaborat un proiect de hotărâre prin care majorează nivelul alocaţiilor de hrană pentru pacienţii internaţi în unităţile sanitare cu paturi. Din octombrie, pacienţii internaţi vor avea parte de mese ceva mai bogate întrucât nivelul alocaţiilor zilnice de hrană va creşte, în medie, cu 3,50 lei.

La nivel național, bolnavii internați se plâng sistematic de calitatea mâncării primite în spitale, dar şi de aportul caloric mic, cu atât mai mult cu cât pentru fiecare afecţiune este recomandat un anumit regim alimentar. Tocmai de aceea, guvernanții au decis să majoreze alocația de hrană a pacienților, elaborând un proiect de hotărâre în acest sens. În Nota de Fundamentare a actului normativ se arată că alimentaţia bolnavilor constituie o componentă a tratamentului afecţiunilor medicale şi are un rol important în acordarea asistenţei spitaliceşti, pentru asigurarea necesarului caloric şi a conţinutului în proteine, lipide, alte elemente nutritive, precum şi a unor regimuri alimentare corespunzătoare diverselor afecţiuni. Din octombrie, bolnavii aflaţi în grija medicilor din spitale vor mânca puţin mai bine întrucât sumele alocate celor trei mese zilnice vor creşte, în medie, cu 3,50 lei.

Proiect în dezbatere publică
Actul normativ a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii pe 12 august, urmând să fie în dezbatere publică până pe 22 septembrie. Potrivit acestuia, adulţii bolnavi de TBC şi HIV/SIDA vor primi hrană de 16 lei/zi, în timp ce copiii vor beneficia de hrană de 15 lei/zi. Alocaţia zilnică pentru adulţii bolnavi de hepatită şi neoplazici va fi de 15 lei, iar cea pentru copiii cu aceleaşi afecţiuni – 16,40 lei, în timp ce pentru adulţii diabetici va fi de 15 lei, iar pentru copiii diabetici – 17,50 lei. Bolnavii arşi vor mânca de 15 lei/zi, bolnavii psihici şi cei psihici cu internare obligatorie – 12 lei/zi, iar cei internaţi în staţionarele de zi – 7 lei/zi.
Bolnavii în regim de hemodializă vor primi hrană de 9 lei, chiar dacă nu sunt internaţi, lăuzele vor primi hrană zilnică de 15 lei, bolnavii din leprozerii – de 11 lei, iar alţi bolnavi adulţi – de 10 lei. Totodată, pentru nou-născuţii prematuri care sunt alimentaţi artificial alocaţia zilnică de hrană va creşte la 10 lei, iar pentru cei care sunt alimentaţi natural – 5 lei. Copiii între 0-3 ani vor primi hrană de 10 lei/zi, iar cei între 3-16 ani, de 12 lei/zi.
Nici însoţitorii bolnavilor internaţi nu au fost omişi, aceştia urmând să beneficieze de hrană zilnică în valoare de şapte lei. Nu în ultimul rând, bolnavii străini internaţi la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie vor primi hrană în limita a 19,40 lei pe zi.
Sumele necesare acestor majorări vor fi suportate din bugetele proprii ale spitalelor.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here