Adrian Gorun: “Cătălin Baba, cea mai potrivită nominalizare făcută de PDL”

331

gorun nou (3)Nominalizarea lui Cătălin Baba pentru funcţia de ministru al Educaţiei a fost primită cu bucurie de către Adrian Gorun, rectorul Universităţii “Constantin Brâncuşi”. Acesta consideră că nominalizarea lui Baba este una dintre cele mai potrivite.

Pe Gorun şi Baba îi leagă o bună colaborare, fiind colegi atât la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, cât şi la Ministerul Educaţiei, dar trebuie precizat că cei doi sunt şi prieteni. Rectorul UCB Târgu-Jiu crede în Cătălin Baba şi în schimbările pe care acesta le-ar putea face în Educaţie.

Adrian Gorun, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a primit cu bucurie vestea nominalizării lui Cătălin Baba pentru funcţia de ministru al Educaţiei. “Pentru mine este una dintre cele mai potrivite nominalizări făcute de către Partidul Democrat – Liberal, de altfel şi cea de la Interne, dar la Educaţie pot să mă pronunţ în cunoştinţă de cauză. Cu Cătălin Baba am fost coleg în Ministerul Educaţiei Naţionale în anul 2000 şi am lucrat foarte bine împreună; el era consilier al ministrului, eu eram secretar general, după aceea secretar de stat; apoi am lucrat patru ani cot la cot la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Avem inclusiv lucrări realizate împreună, lucrări de cercetare; avem strategii de dezvoltare realizate împreună”, a mărturisit Adrian Gorun. Despre Cătălin Baba, Gorun spune că “are o bogată experienţă în funcţiile manageriale, fiind decan competitiv la Facultatea de Ştiinţe Politice de la Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. A fost secretar de stat pentru învăţământul superior şi mai spun o noutate: eu împreună cu Cătălin Baba şi încă doi-trei înalt-funcţionari publici am fost în intervalul 2005-2008 în cele două comisii şi de recrutare a înalt-funcţionarilor publici şi de evaluare a lor. Deci, practic, am lucrat cot la cot mult timp şi am mare încredere în el, inclusiv în rezolvarea problemelor care deocamdată planează într-o aşteptare la nivelul instituţiilor de învăţământ superior. Anunţ pe această linie că Universitatea „Constantin Brâncuşi” nu va fi avantajată faţă de altele, dar nu va mai fi dezavantajată cum a fost pe ministeriatul domnului Funeriu”.

„Baba ar putea să schimbe multe”

catalin-babaAdrian Gorun are mare încredere în forţele lui Cătălin Baba şi spune că acesta “ar putea să schimbe multe. Ar putea să treacă la o rezolvare foarte rapidă a eventualelor neclarităţi din Legea Educaţiei Naţionale, dar asta poate nu în perspectivă imediată, ci ar putea să aplice într-un ritm mult mai rapid o compatibilizare între îndeplinirea criteriilor celor care ocupă funcţii didactice, mă refer la conferenţiar universitar, profesor universitar, din sistemul naţional de învăţământ şi aceste standarde care au fost definite şi sunt foarte bune. Atunci se va vedea unde este valoarea şi care sunt oamenii valoroşi. Apoi cred că pe modul lui de bun administrator de sistem se va putea implica serios într-o distribuţie echitabilă a resurselor pentru universităţilor din România. Mai mult, nu ştiu dacă gorjenii îşi mai amintesc, dar atunci când eu eram la Babeş-Bolyai am deschis la Târgu-Jiu o filială pentru învăţământ la distanţă, iar Cătălin Baba a fost prezent aici cu două programe de studii. Aşadar, nu este deloc străin de ce avem aici”.

Gorun nu ar accepta o funcţie în Ministerul Educaţiei

Deşi este destul de apropiat de Cătălin Baba, fiind chiar prieteni, Adrian Gorun spune că nu ar accepta o funcţie în Ministerul Educaţiei, deoarece mai are multe de făcut la Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. “Nu aş accepta o funcţie în minister. Este vorba de un respect reciproc şi în acelaşi timp, fără să sperii pe cineva, e o prietenie între noi, care a funcţionat ani buni. Nu cred că această prietenie se poate altera, chiar dacă pot să apară şi divergenţe de opinii. Noi am mai avut divergenţe de opinii, dar le-am reglat foarte uşor pentru că între doi oameni deştepţi se rezolvă aceste divergenţe. Oricum îl sprijin, dar deocamdată trebuie să mă ocup de Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. Eu am mai fost ofertat şi de alţi miniştri, dar deocamdată eu consider că mai e câte ceva de lucru aici”, a precizat Adrian Gorun, rectorul Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

Rectorul Gorun speră ca Baba să rămână ministru

Rectorul Adrian Gorun îşi doreşte ca nominalizarea lui Cătălin Baba să nu rămână la acest stadiu, ci să se concretizeze în numirea sa pe funcţia de ministru. “Eu sper să rămână această nominalizare şi ar fi nedrept pentru Cătălin Baba să fie supus doar unei pure propuneri fără să aibă finalitate. Noi trebuie să recunoaştem că în PD-L au fost şi destule erori şi acele erori sunt acum destul de costisitoare şi dacă iar revenim cu alte propuneri ar fi o mare eroare, inclusiv o mare eroare ar fi fost dacă rămânea Funeriu”, a adăugat Gorun. Mai mult decât atât, rectorul Adrian Gorun l-ar vedea pe Cătălin Baba în funcţia de ministru al Educaţiei şi în viitoarea guvernare, pentru că, după cum precizează Gorun: “Baba este un tip competitiv. Sigur că nu putem să ne pronunţăm deocamdată asupra componenţei politice a viitorului Guvern, dar asta nu înseamnă că dacă va fi o altă componenţă va fi ofertat Cătălin Baba, dar pe varianta în care PD-L –ul participă la guvernare eu îl văd pe funcţia de ministru al Educaţiei”.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here