S-au afişat rezultatele concursului “Euroscola”

889

Biroul de Informare al Parlamentului European în România și Ministerul Educației Naționale au anunţat încheierea evaluării proiectelor prezentate în cadrul celei de-a VIII-a ediții a concursului național “Euroscola” 2015. Primele douăsprezece echipe clasate în concurs vor participa la Zilele Euroscola de la Strasbourg. Printre primele clasate se numără şi echipa Colegiului Naţional „Spiru Haret” din Târgu-Jiu. Elevii de la colegiul târgujian nu vor merge însă la Strasbourg, asta deoarece, potrivit regulamentului, un liceu nu poate participa doi ani la rând la Ziua Euroscola de la Strasbourg, iar CNSH a participat deja anul acesta la o Zi Euroscola.

Anul acesta, în urma desfăşurării celei de-a VIII-a ediţii a concursului „Euroscola”, au câştigat dreptul de a participa la Zilele Euroscola de la Strasbourg elevi de la 12 licee din ţară: Colegiul Naţional “Sfântul Sava” Bucureşti, Colegiul Naţional “Alexandru Ioan Cuza” Galaţi, Liceul de Arte “Dinu Lipatti” Piteşti, Colegiul Naţional Pedagogic “Carol I” Câmpulung Muscel, Liceul Teoretic “Miron Costin” Iaşi, Liceul Teoretic “Spiru Haret” Moineşti, Liceul Teoretic “Aurel Lazar” Oradea, Colegiul Naţional “Alexandru Ioan Cuza” Ploieşti, Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” Bucureşti, Liceul Tehnologic “Astra” Piteşti, Liceul Tehnologic Costeşti şi Colegiul Naţional “Unirea” Turnu Măgurele. Liceele din care provin aceste echipe vor primi o invitație oficială de participare la Zilele Euroscola în care vor fi prezentate mai multe informații legate de desfășurarea evenimentului de la Strasbourg.

CNSH, printre primele clasate
Printre primele 12 echipe clasate se numără şi Colegiul Naţional “Spiru Haret” Târgu-Jiu însă elevii târgujieni nu vor merge la Strasbourg în 2016 deoarece în regulamentul de organizare a concursului se precizează că un liceu nu poate participa doi ani la rând la Ziua Euroscola, iar elevi ai CNSH au participat deja anul acesta la o Zi Euroscola. La concursul Euroscola au mai participat anul acesta şi alte licee din Gorj, care însă nu au reuşit să obţină punctaje suficient de mari: Colegiul Naţional “Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic “General Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic Motru şi Liceul cu Program Sportiv Târgu-Jiu.

Despre Euroscola
Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. Programul reunește periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a învăța despre modul de viață, despre viziunile și așteptările tinerilor din alte state membre ale Uniunii. Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multe ori pe an. Fiecare eveniment reunește aproximativ 600 de elevi din toată Uniunea Europeană. Participanții la Strasbourg sunt împărțiți în grupuri multilingve. Pentru o zi, ei devin membri ai Parlamentului European. În această calitate ei discută în comisii și formulează propuneri legislative, dezbat propunerile în plen, adresează întrebări, fac comentarii și adoptă sau resping propunerile legislative într-o altă limbă decât limba lor maternă. La sfârșitul zilei, fiecare participant va primi un certificat de participare semnat de Președintele Parlamentului European. La concursul național Euroscola pot participa elevii claselor IX – XI. Fiecare liceu participant poate fi reprezentat de o echipă formată din cel mult 24 de elevi și 2 profesori coordonatori. Grupurile de elevi pot proveni dintr-o clasă sau din diferite clase ale aceluiași liceu. Un liceu poate participa la concurs cu o singură echipă. Un liceu nu poate participa doi ani la rând la Ziua Euroscola de la Strasbourg. În schimb, un liceu poate participa în fiecare an la concursul național. Pentru participarea la concursul național, liceele vor primi o diplomă de participare și, dacă vor fi invitate la Ziua Euroscola, vor primi un certificat de participare la programul Euroscola de la Strasbourg. Până în luna iunie 2016 vor fi anunțate următoarele echipe care vor participa la Zilele Euroscola începând din luna septembrie 2016.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here