Sediul de la Gorj al Direcției Generale Anticorupție găzduiește de câteva zile audierile pentru o parte din martorii care au fost citați și vor fi luați la întrebări în dosarul privitor la furtul de cărbune făcut în zonele miniere Mătăsari și Turceni cu sprijinul unor polițiști. Surse din anchetă spun că numărul martorilor va trece de 200, mulți dintre ei fiind persoane care au cumpărat cea mai mare parte din cărbunele furat. Oamenii au plătit marfa considerându-se cumpărători de bună credință, unii dintre ei având totuși idee despre proveniența lignitului ce le era adus acasă, furturile de cărbune fiind un „sport local” la Rovinari și Turceni.
Cu „sportul” respectiv se ocupau până și polițiștii, unii dintre ei ajungând după gratii pentru că au luat mită de la cei care furau cărbune și îl transportau inclusiv în afara județului pentru a-l vinde. Interceptările din dosar arată că oamenii legii discutau între ei despre sumele de bani pe care să le ceară șoferilor de camionete, agenții preferând cel mai adesea un milion de lei vechi pentru a închide ochii.
Activitatea ilegală a acestora a fost monitorizată de ofițerii anticorupție timp de mai multe luni, la începutul lui septembrie ajungându-se la descinderile de amploare ce au avut loc la Turceni și Rovinari. Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă în dosar și a cerut despăgubiri de 3,7 milioane lei, contravaloarea mărfii furate, pierderile cauzate de furturi fiind mult mai mari, dar greu de cuantificat.
Gelu Ionescu
Butusina si Ciochia au scapat si de aceasta data