Aproape să moară pentru că i-au greșit grupa sanguină

470

Spitalul din Târgu Cărbunești are parte de un nou incident, după ce o pacientă venită aici să se trateze de problemele de sănătate pe care le are se bucură că a scăpat vie în urma unui incident ce putea să o coste viața. O banală transfuzie sanguină, prima de care avea parte femeia în cei 62 de ani de viață, a devenit o operațiune extrem de complicată întrucât o asistentă medicală i-ar fi greșit grupa de sânge. Elena Iriza a fost informată de către medici, atunci când a venit la spital, că are nevoie de o suplimentare a cantității de sânge din corp pentru a se simți mai bine și a scăpa de anemia care nu îi dădea pace. Femeia spune că a precizat grupa sanguină pe care o are, după care o asistentă a venit și i-a introdus în corp o altă grupă de sânge.

“Le-am spus clar că grupa mea e A2, iar ea mi-a spus că e B3. Am și întrebat de când am eu altă grupă de sânge, mi-a zis că se mai întâmplă în cursul vieții să se schimbe grupa, deși eu nu am auzit din astea până acum, după care mi-a pus perfuzia și a început să îmi bage sânge. Am început să mă simt tot mai rău, mă durea capul, aproape nu mai îmi simțeam spatele și ceafa și am început să țip la cei de acolo să îmi tragă perfuzia din mână că altfel o să mor. Mi se umflase mâna, iar când au scos acul din venă a țâșnit sângele ca atunci când tai porcul de Crăciun. M-au dus la terapie intensivă și am stat acolo zile în șir, după care tot nu mi-a fost bine. Și acum mai am urmări pentru că îmi sângerează gingiile și văd eu că nu mă simt bine”, povestește pacienta din Târgu Cărbunești. Femeia s-a adresat și conducerii spitalului, cerând lămuriri după ce asistenta care o îngrijise i-a spus că ea a procedat corect și că nu are ce să își reproșeze.
20140722_120847Directorul medical Elena Vlad spune și ea că a avut o discuție cu asistenta implicată în acest incident și că aceasta i-ar fi explicat că nu are nicio vină și că totul a fost un “accident” ale cărei cauze nu se cunosc. Vlad recunoaște însă că în cazul administrării unei cantități mai mari de sânge dintr-o altă grupă decât cea pe care o are pacientul în corp, persoana respectivă poate deceda, ca și consecință dintre cele mai grave. Conducerea spitalului din Târgu Cărbunești s-a autosesizat acum și a deschis o anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat, pacienta declarând că și ea, la rândul său, va depune o plângere scrisă pentru a clarifica împrejurările în care era să își piardă viața. “Puteam să fiu moartă la ora aceasta și să nu mai aveți cu cine să vorbiți. Mi s-a sugerat să o iert, să mă împac cu dumneaei, dar nu am pentru ce, că poate omoară pe altul. Eu i-am spus că nu vreau bani de la ea, că nu îmi dau sănătatea pentru niște bani. Dacă a greșit, să plătească”, declară Elena Iriza, care așteaptă să vadă dacă va fi cineva tras la răspundere pentru incidentul care era s-o coste viața.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here