Ciurel, optimist pentru 2014 urmare a contractelor deja încheiate de CEO

539

“Anul 2014 va arăta mult mai bine. Avem adresabilitate către parteneri. Am fost performerii bursei”, a anunţat, ieri, managerul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, într-o conferinţă de presă. Ciurel a menţionat că are contracte care vor ţine în priză patru grupuri şi există marea posibilitate să mai vândă, până la finalul acestui an, şi pentru încă două grupuri. Situaţia care se anunţă pozitivă pentru anului viitor nu este la fel şi pentru cel în curs, CEO având mai puţin, în conturi, cu 400 de milioane de euro faţă de anul trecut.

Ciurel a precizat, luni, că are de recuperat creanţe restante în valoare de peste 800 de milioane de lei. “Este un an la sfârşitul căruia o să constatăm că în această companie intră cu 400 de milioane de euro mai puţin decât în anul 2012. În primul rând, 100 de milioane de euro nu mai intră în CEO pentru că nu a mai fost consum, consumul a fost cu aproape 7 % mai mic faţă de cel de anul trecut. A fost un an cu o hidraulicitate mult mai mare decât anul trecut şi cam 200 de milioane de euro au intrat în Hidro, a fost şi insolvenţa Hidro şi au fost create şi nişte condiţii propice ca să poată să vândă mai mult, iar 100 de milioane de euro au intrat în energiile regenerabile”, a explicat managerul CEO.
Ciurel a prezentat şi rezultatele financiare ale complexului în primele opt luni ale acestui an, subliniind că structura a avut o producţie de energie de 6,96 de terrawaţi, dintre care 42% a fost produsă de Termocentrala Rovinari, 39 % de Termocentrala Turceni, aproximativ 10 % de Işalniţa şi 7,8 % de Craiova.

15 milioane de tone de lignit
“Este o cantitate mult mai mică decât ce ne propusesem şi decât ce am fi vrut, ar fi trebuit să fie 11 terrawaţi, din păcate trebuie să trăim aşa. Avem o cantitate extrasă de lignit de 15 milioane de tone, din care 3,65 milioane de tone a fost pentru terţi, pentru centralele din vestul ţării şi pentru Govora. Am obţinut undeva la sub trei miliarde de lei venituri pe producţia vândută în aceste opt luni. Cheltuielile totale sunt de 2,8 miliarde de lei, astfel că au dus la un profit brut pe primele opt luni semnificativ de peste 135 de milioane de lei, cifre oficiale care sunt înaintate la FMI. Acest profit este obţinut în 2 feluri, odată ca rezultat al activităţii principale de producere şi comercializare a energie electrice, de unde avem profit aproape 50 de milioane de lei, iar profitul masiv, cel financiar, este de 85 de milioane de lei datorită devalorizării treptate a yenului dintr-un contract de împrumut pe care îl avem pentru Turceni. Profitul care contează este acela de aproximativ 50 de milioane de lei, aşa numitul profit de exploatare”, a mai spus Laurenţiu Ciurel. Managerul s-a declarat mulţumit de profitul companiei şi a apreciat că ultimele patru luni ale anului vor fi pozitive.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here