Directorul David de la Lupoaia, reclamat la superiori şi la DNA de comiterea unor ilegalităţi

554

O scrisoare adresată DNA, conducerii CEO şi a Diviziei Miniere, dar şi Serviciului Judeţean Anticorupţie Gorj a ajuns joi la Gorjeanul. În cuprinsul acesteia se reclamă mai multe fapte de natură penală realizate, susţine persoana care a redactat documentul, de către directorul Carierei Lupoaia, Constantin David. Faptele, în cauză, privesc atât majorări de salarii făcute incorect la unitatea minieră de către actualul director David, asta privind-o pe soţia sa dar şi alţi angajaţi apropiaţi celor doi, cât şi furtul unei cantităţi mari de motorină de la unitate. Se mai fac acuze la adresa lui David legat de comiterea de către acesta a evaziunii fiscale, a speculei şi a abuzului în serviciu. David neagă în totalitate cele redactate în cuprinsul scrisorii şi susţine că ar ştii cine este persoana care l-a calomniat astfel, din dorinţa de a-i lua locul. Directorul Carierei Lupoaia, susţine că persoana care îi vrea răul este chiar din unitatea pe care o conduce.

Scrisoarea cuprinzând acuzele la adresa lui David au ajuns la Gorjeanul prin poştă, fiind transmisă de la Motru, cel care a realizat-o refuzând să o semneze. A preferat să susţină că el este doar ,,un om” care atrage însă atenţia conducerii Complexului Energetic Oltenia că împotriva lui Constantin David, directorul Carierei Lupoaia, trebuie luate măsuri. Una ar fi de schimbare a acestuia, motivele care ar putea sta la baza schimbării fiind faptele de natură penală comise de şeful unităţii miniere. Pornind astfel de la demiterea lui Constantin Ceauşescu din fruntea Jilţ Nord, ,,omul” face următoarele afirmaţii: ,,David de la Lupoaia a mărit salariul soţiei cu sase clase şi după o lună şi ceva, sfătuit de şefii de la Gorj, i-a luat clasele şi le-a dat la alţii. Sunt documente în acest sens. Ce măsuri aţi luat? S-au nu ştiţi, nu aţi fost informat? David a mărit salariile nejustificat doamnei Sora, doamnei Lupu, doamnei Albişoru, doamnei Petrişor, dl. Căpăstraru, a păstrat salarii mari pentru oameni care nu fac mai nimic, gen Murgilă, Gorgan, Văduva. A făcut aceste salarii fără să se consulte cu nimeni din conducerea carierei(aşa se vorbeşte). Ce salarii a dat Florinei Niţoi, Doinei Mitrea şi Lenu (surori) care nu fac mai nimic? Nu se poate să le dea salarii cât inginerii de la producţie sau energetic de exemplu. A produs mari nemulţumiri care se vor reflecta în voturi, nu vă gândiţi la aceste lucruri? A dat salarii la persoane care nu au făcut nimic pentru USL. A dat salarii numai pe prieteniile lui şi ale soţiei sale. Un alt caz de analizat este dl. Bojincă, administrator care a fost pompier, acu’ a făcut şi facultate are salariu bun, a făcut şi face diferite potlogării pentru şefi. Faceţi nişte calcule câţi au pierdut, câţi au câştigat, ce voturi va pierde USL-ul ? Poate dvs. aţi fost bine intenţionat, dar nu v-aţi ales directori care să va aplice bine ideile”.
David a negat însă aceste afirmaţii, spunând că la Lupoaia nu au fost probleme legate de salarizare. ,,Sunt doar calomnii făcute de o persoană care mă vrea jos din funcţie”, a declarat, dezamăgit, David.

Semne de întrebare legate de Divaditrans
Persona care a redactat plângerea, transmisă şi DNA, pune, numeroase, semne de întrebare legat de activitatea fostei firme a directorului de la Lupoaia. ,,Se pricepe doar(n.r. David), şi a condus camioanele, rabele pe care şi le-a confirmat la carieră(prin diferite firme), le-a alimentat cu motorină de la utilajele închiriate de la terţi, pe care tot el le confirmă. A cărat 6-7 ani cotele de cărbune ale angajaţilor, şi-l ducea la câmp, la un preţ mai mare. Deci a făcut evaziune fiscală şi speculă. Se milogea la oameni să-i dea hârtia cu raţia de cărbune (şi Tomescu Sorişor a făcut la fel, prietenul lui şi el trebuie cercetat pentru aceleaşi fapte). Ziua si noaptea vorbeau la telefon cu şoferii să vadă pe unde sunt, dacă au trecut de poliţie. Dacă au vândut cărbunele să vină mai repede, să mai facă alte curse(verificaţi-le telefoanele de serviciu dacă nu credeţi). Nu se fereau de nimeni la serviciu. Are şi firma Divaditrans, ce crede cineva că a dat-o pur şi simplu? A făcut cadou firma cu maşini cu tot? Cât a lucrat pe firmă, câtă motorină a achiziţionat. Unde este MAN-ul cu care a cărat cărbune şi de la cariere private făcând concurenţă neloială carierei pe care acum l-aţi pus să o conducă. De unde a avut resursele financiare să cumpere acest tir care acum câţiva ani era circa 20.000-25.000 euro? Din salariile familiei nu avea cum”, se mai arată în scrisoare.
,,Cară 600-700 de cote de cărbune anual. Cercetaţi să vă convingeţi pe 7ani, să vedeţi ce a făcut domnul David. Trebuie să fie documente la carieră cu oamenii care şi-au luat cota de cărbune în natură şi cu ce mijloc de transport a dus cota. Faceţi un calcul simplu: 500 cote x 1000 de lei net x 5ani = 2.500.000 de lei, reducând la minim numărul de cote şi profitul pe cursă. Să se cerceteze firma sau firmele pe care le are sau le-a avut. Unde sunt maşinile? Să spunem că transportul cotelor de cărbune l-a făcut numai la negru pentru că nu le putea băga în firmă. Să se cerceteze şi transporturile de cărbune de la carierele private, cred că de la Lorfa. La Termo Severin făcând concurenţă neloaială Carierei Lupoaia. (..)Trebuie văzut şi cui a vândut firma, în ce relaţii au fost şi sunt. Nu a mai muls el nimic de pe firmă? Nu s-a mai implicat cu nimic în firmă? Ba da, mai are afaceri căci are şi acum o rabă care lucrează în Cariera Lupoaia cu numărul GJ-36-REL, băgată prin ALFA şi nici nu prea lucrează. Vă spune că are probleme în familie, ne pare rău, dar asta nu înseamnă că trebuie să încalce legea şi dacă ştii ca ai încălcat legea, stai mai deoparte, nu mai face şi alte prostii să superi atâta lume”, se mai arată în document.
David declară însă că într-adevăr a avut o maşină cu care lucra asta deoarece are un copil bolnav acasă. ,,Am muncit ca un disperat pentru că am un copil bolnav cu care am fost peste tot pentru îngrijiri de specialitate. Dar nenorociţii ăştia care nu încap de mine nu au suflet. Am trecut în 20 de ani prin toate posturile, până să ajung la conducere, dar acum vor să mă dea jos pentru că nu am percutat la jocurile lor”, a specificat, supărat, directorul David, care susţine că cele reclamate mai sus ar fi total neadevărate.

Maşina Mazda, la dispoziţia directorului?!
Acuzele la adresa lui David nu se opresc însă aici, directorul de la Lupoaia fiind criticat că foloseşte, în scop personal, maşina de serviciu. ,,Foloseşte Mazda de la serviciu în interes personal, dă ture prin oraş să-l vadă lumea, e dl. director, merge la cumpărături tot cu Mazda. Mazda stă la el la bloc şi după masa şi noaptea şi sâmbăta şi duminica. Motorina se scoate pe alte utilaje ale carierei care ar trebui să facă diferite lucrări pentru producţie, în special pe DET-uri care pentru o oră primeşte multă motorină. Este adevărat că se consumă motorină mai puţină ca în alţi ani, dar utilajele nu fac mai nimic. Doar nu credeţi că se fac ceva documente cu ce fac utilajele care se alimentează cu motorina carierei. Poate să-şi ia motorină şi de la Izvoranu, aşa că nu e o problemă. Am auzit că la garajul de la vila carierei şi-a băgat o maşină căci are două, un Audi A6 diesel şi o Skoda Octavia. Este foarte dubios şi că vinerea pleacă utilaje nu ştim unde, dar sunt alimentate şi se întorc poate luni. Utilajele de la Alfa nu sunt alimentate pentru 5 ore în fiecare zi, ci pentru 2-3 ore pe zi restul fiind bani pentru unii şefi”, mai spune autorul scrisorii.
David neagă şi aceste acuzaţii, spunând că are duşmani numeroşi. Unul îl are în conducerea Carierei Lupoaia, şi respectivul ar vrea, potrivit spuselor directorului, să-i ia de grabă locul. David subliniază că în rest angajaţii Carierei Lupoaia sunt mulţumiţi de locurile de muncă, au semnat toţi adiţionalele la contractele de muncă, şi la unii le-au scăzut salariile, în timp ce la alţii le-au crescut. ,,Cel care scrie astfel de lucruri este cineva care vrea postul meu. Cineva din conducere, asta ştiu sigur, pentru că eu cunosc persoana”, a declarat David, refuzând să facă public numele celui care i-a transmis această sesizare atât la vârful CEO, cât şi la DNA.
Se cunoaşte doar că director la Lupoaia se visa Alexandru Glomnicu, cumnatul afaceristului Mihai Rămescu, acesta lucrând pe o funcţie de conducere în cariera condusă de social-democratul David.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here