Floarea s-a ofilit la ieşirea din Parchetul Judeţean

417

Afaceristul Dan Floarea a fost audiat joi la Parchetul Judeţean Gorj în dosarul în care se află în arest pentru 29 de zile, fostul său “partener de afaceri”, Florin Pavel. La intrarea în Parchet, Floarea s-a aşezat pe o bancă discutând chiar cu ziariştii şi derulându-le un film cu ameninţări şi pistoale în care personajele principale erau el şi Habitu, el jucând rolul victimei iar Doru Şerban al băiatului rău. La ieşirea de la audieri, Floarea nu a mai fost la fel de vorbăreţ, asta mai ales după ce i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile: complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, uz de fals, dare de mită şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. Tot pe numele său a început şi urmărirea penală, vineri fiind invitat, din nou, la Parchetul Judeţean Gorj.

Floarea a venit joi la Parchetul Judeţean Gorj însoţit de avocata sa, Laura Dragotescu. Afaceristul care a anunţat că a fost spitalizat pentru cancer la pancreas a declarat că procurorii l-au invitat luni să vină ieri la instituţia de justiţie pentru o simplă declaraţie. “Am venit pentru o declaraţie. Atâta tot. Este prima declaraţie pe care o dau în acest dosar. Nu ştiu absolut nimic pentru că am fost citat telefonic. Luni m-a citat ca să fiu aici joi dimineaţa, la ora 09:00. Nu mă aştept la nimic”, a declarat Floarea. Afaceristul declară, de asemenea, că nu are nicio vină pentru cele întâmplate la Peştişani, dimpotrivă. “Asta în niciun caz nu sunt vinovat. Odată ce primăria are să ne dea bani şi mi-a băgat firma în faliment…”, completează Floarea, găsind şi “vinovatul” prezenţei sale la Parchet. Tot afaceristul a menţionat că nu a făcut niciun denunţ în dosarul în cauză şi că evită să vorbească despre cei anchetaţi şi reţinuţi deja în dosar. „Eu pot răspunde pentru mine, pentru alţii nu pot să-mi dau cu părerea. (..)Eu nu am făcut niciun denunţ. Am făcut plângere penală pentru Şerban Doru(n.r. Habitu), pentru şantaj, deposedare de bunuri şi lipsire de libertate”, subliniază Floarea.

Pistolul, banii şi cancerul la pancreas
Supărat că Gorjeanul a relatat în numărul trecut că se ascunde la spital pentru a nu da ochii cu anchetatorii, Floarea a menţionat că de fapt doar cancerul său pancreatic l-a ţinut pe loc. Floarea povesteşte, de asemenea, ce a păţit cu cămătarul Habitu căruia i-a înapoiat o datorie de două ori, personajul punându-i pistolul la tâmplă pentru recuperarea banilor. “Cred că şi dumneavoastră, că aveţi copii, ameninţaţi cu pistol, eu nu ştiu ce ar face, care au copii… Nu mai puteai rezista după ce i-ai dat suma de două ori înapoi. Restul, ce vehiculează presa că m-am ascuns, păi vă arăt actele că am cancer de pancreas”, a completat Floarea.

“Cine a răspuns de lucrări să răspundă”
Afaceristul subliniază apoi că nu are emoţii pentru anchetă şi că cei care au răspuns de şantier sunt cei care trebuie să răspundă el fiind doar cel care i-a plătit şi cam atât. “E prima dată când mă cheamă. Nu am nicio emoţie. În primul rând, ceea ce se tot vehiculează, că sunt lucrări neexecutate, eu vă spun că Primăria Peştişani are să ne dea bani. E vorba de 24 de miliarde de lei, confirmată de primărie, de toţi factorii. Cine a răspuns de lucrări să răspundă. Eu nu am avut partea asta. Am avut oameni competenţi, diriginte de şantier, şef de lucrări, director tehnic. Eu am trecut de trei ori pe la campus”.

Moţa şi ..camăta
Întrebat apoi dacă ştie de vizita procurorului de caz, Emil Moţa, în şantierul părăsit de la Peştişani, la Campus, Floarea declară că a auzit ceva şi a citit în presă. Îşi face însă mea culpa pentru faptul că a apelat la camătă pentru a-şi plăti muncitorii. “După trei ani de zile, în momentul când nu mai văd bani şi nu mai ai ce lucra şi te împrumuţi la bănci şi iei bani şi de la cămătari. Dacă ai ajuns să iei bani de la cămătari… Îmi asum vina că am luat bani de la cămătari dar la modul ăsta, după ce returnezi banii, să păţeşti aşa ceva”, spune, îngândurat, Floarea explicând că Habitu l-ar fi sechestrat în casă nedorind să îi dea drumul dacă nu cămătarul nu vedea banii datoraţi. Afaceristul susţine că i-a venit rău în acel moment, lucru care l-ar fi salvat. “Mi-a dat nevastă-sa apă cu zahăr, mi-a pus tensiometrul că avea tensiometru acolo. S-a speriat, a deschis uşa, am chemat şoferul şi m-a luat şoferul de acolo”, a specificat Floarea spunând că s-a dus acasă la Habitu deoarece acolo a fost chemat. Imediat după, la câteva zile, Floarea spune că ar fi făcut un accident cerebral, a fost internat la Spitalul Floreasca din capitală, apoi la Colentina şi în final în Germania.

Pavel şi cesionarea datoriilor
În momentul sechestrării, Floarea susţine că şi-ar fi sunat avocata, pe Laura Dragotescu, pentru a cesiona banii pe care trebuia să îi încaseze de la Primăria Peştişani lui Habitu. Cămătarul în mână cu actul în cauză, face scandal la Primăria Peştişani să primească banii datoraţi. Pavel îl anunţă pe Floarea. “În momentul când m-a sunat dânsul(n.r. primarul Pavel) că s-a dus Habitu şi a făcut tărăboi pe la primărie, m-am dus acolo şi mi-a zis «Domne, a făcut tărăboi». Habitu ştiindu-mă bolnav, că făcusem şi un infarct, îi era frică, a presat la mine că zice «Doamne, Doamne, îmi moare ăsta şi nu-mi ajunge că am luat de două ori, să mai iau odată bani». Asta e. Ceea ce am greşit, am greşit că am luat bani de la cămătari”, a menţionat Floarea. Întrebat de cesionarea datoriilor Floarea explică: “păi nu v-am zis? M-a închis în casă şi a trebuit să-i dau telefon avocatei. Dar în niciun caz pe faptul că s-ar produce vreun efect pentru că sumele nu au fost scoase de contabilitate, firma a făcut adresă direct către primărie, nu cumva să fie viraţi banii”. Adresa a fost făcută ulterior încheierii actului. Floarea declară, de asemenea, că nu ştie când a semnat primarul Nelu Pavel acel document. “Nu ştiu când l-a semnat(n.r. Pavel). Credeţi-mă. Eu nu ştiu când l-a semnat şi nici nu l-am văzut vreodată. Nu am văzut aşa ceva. Nici acum nu-mi vine să cred că Pavel a semnat aşa ceva, mai ales că ăla urla prin tot oraşul că l-a dus la notariat. Deci nu-mi dau cu părerea despre asta. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat… eu ştiu că niciodată, de la momentul în care s-a semnat la Laura aceea cesiune, sumele nu au fost mutate dintr-un cont în altul sau să aibă vreo destinaţie pentru altceva. Pentru că, faceţi socoteala, sunt 11 oameni şi unul mort, spânzurat din cauza acestui Habitu. Sunt 11 oameni nenorociţi”, explică Floarea.

16 miliarde la schimb cu 40
Afaceristul susţine că ştia de ce era capabil Habitu dar neavând bani de leasinguri, credite şi bani de salarii a cedat. Declară că a făcut şi unele înţelegeri notariale cu Habitu dar că acestea ar fi revocate. “Da şi ştiam cine e. Nu am avut de ales. Mi-a dat vreo 16 miliarde şi i-am dat înapoi vreo 40”, spunea, spăşit, Floarea care menţionează că a trebuit să îi restituie suma de două ori şi jumătate înapoi.

Actele medicale, salvare din arest
La ieşirea din Parchetul Judeţean, după audieri, Floarea nu a mai făcut nicio declaraţie. Probabil era conştient că învinuirile care i se aduc nu l-ar fi scăpat de arest, acestea fiind la fel de grave ca cele pentru care Dian Popescu şi fratele lui au petrecut 24 de ore în beciul IPJ Gorj. Se vehiculează însă că astăzi va fi reaudiat, după ce a fost anunţat că împotriva sa s-a început urmărirea penală. În concluzie cea care a vorbit pentru Floarea a fost Laura Dragotescu. „I s-a prezentat învinuirea, urmează să se facă probatoriul. Cam asta este acum. Este învinuit de instigare vizavi de abuz în formă calificată cu lucrările de campus, unde urmează să se facă probabil o expertiză tehnică de specialitate în construcţii şi contabilă pentru a dovedi că lucrările au fost executate pe sumele încasate, învinuirea de dare de mită pe care o ştiţi deja, relativă la inculparea primarului de la Peştişani şi vizavi de contractele de cesiune, ceea ce s-a spus deja. Nu ni s-a adus la cunoştinţă niciun fel de valoare. În momentul de faţă nu se întâmplă nimic. Probabil vor fi audiate şi alte persoane, se va dispune efectuarea unei expertize tehnice de specialitate şi cam asta pot să vă spun în momentul de faţă. Astăzi (n.r. mâine) nu ne mai întoarcem la audieri. Sincer, nu ne aşteptam la aceste învinuiri dar este o învinuire. S-a răspuns la ceea ce i s-a adus la cunoştinţă. Urmează mai departe să se facă cercetările aferente. Aceasta este situaţia în momentul de faţă. Cum vor evolua nu am de unde să ştiu”, a declarat, franc, avocata Laura Dragotescu.
Anamaria Stoica, Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here