Deşi s-au evaporat 80.000 de euro, Nimic despre POSDRU, la Penitenciarul Târgu Jiu

539

penitenciar grevaNu ne facem un titlu de glorie, dar de aproape un an de zile am tot povestit cum şi la Penitenciarul Târgu Jiu, cadre de conducere – precum foştii boşi: director C. Bălă şi adjunctul său D. Lăzăroiu, demişi la intervenţia DNA Gorj -, dar şi alţi 8 salariaţi, deveniţi ulterior 10 sunt anchetaţi penal, tot de către DNA Gorj. În acelaşi dosar al DNA, se face vorbire de dispariţia a vreo 80.000 de euro, numai în Gorj, într-un Program POSDRU, proiect la nivelul ANP, iniţiat de Penitenciarul Târgşor(Prahova), valorând, în total, 2,5 milioane euro proveniţi de la Comisia Europeană ca fonduri nerambursabile pentru reeducarea deţinuţilor din România. Deocamdată, linişte în această taină murdară rău. Aşa că, propunem spre lectură altceva.

Mică antologie de pârnaie

Recent, s-a încheiat la nivelul puşcăriei Târgu Jiu scrutinul popular privind alegerea celor mai buni specialişti din diferite sectoare de activitate. Încă o dată, mai marii Penitenciarului Târgu Jiu şi-au dat cu stângu-n dreptu’, întrucât, ce credeţi, o nominalizară ca psihologul anului tocmai pe Raluca Dobriţan, acea puşcăriabilă urmărită penal din proiectul POSDRU. Başca faptul că ea nu mai ştie ce e munca în sectorul de deţinere, adică cu deţinuţii, din octombrie 2011, de când a început urmărirea penală împotriva sa. Anul acesta s-a evidenţiat, totuşi, când l-a consiliat postmortem pe deţinutul ce s-a spânzurat acum două luni, iar ea a completat în fişa psihologică a acestuia existenţa unor iluzorii consilieri, fără ca el să fi ieşit din cameră, unde-şi continua greva foamei! Registrele(documentele) stau mărturie şi acum. Celălalt nominalizat ca fiind cel mai bun ofiţer din pază este actualul împuternicit ca director adjunct, inspectorul Marius Popa. Atâta deşteptăciune în capul lor, că e de mirare cum de poţi alege pe unul care n-a lucrat la Târgu Jiu, el venind acum o lună, prin transfer, de la Penitenciarul Deva.

Echipă completă în structura ministerului Justiţiei

Ministrul Justiţiei are trei secretari de stat, un secretar general şi un secretar general adjunct, în persoana magistratului Silviu Barbu, care între anii 2002-2005 a fost directorul Penitenciarului Codlea. Dumnealui spunea că „Penitenciarul este o lume foarte complexă, cu o aparenţă de rigoare şi disciplină, dar aproape haotică.” Aşa că va trebui să se facă o curăţenie în sistemul penitenciar de cangrenele generate prin activitatea la limita legii a chestorului dr. Ioan Băla şi alde amicei sale Lidia Barac, ex-secretar de stat în ministerul Justiţiei. Numiţii I. Băla şi L. Barac fiind ambii cu rădăcini colegiale încă de pe când funcţionau, ca universitari, la Universitatea de Vest din Timişoara. Actualul chestor Ioan Băla fiind directorul Penitenciarului Timişoara şi, în timpul liber, lector universitar de ocazie, dar bine plătit. Iar dumneaei conducea Curtea de Apel Timişoara. Tocmai la universitatea de Vest de pe malul Begăi, unde piloasa Laura Codruţa Koveşi şi-a susţinut doctoratul, suspectat de plagiat, în noiembrie 2011.

Celebrul Gorbunov, în libertate sau făcut scăpat?

La nivelul ţării, sunt vreo 5000 de cetăţeni condamnaţi definitiv, care încă nu au ajuns în puşcărie, ne-o spune însuşi chestorul principal de poliţie Petre Tobă. Despre cei plecaţi în întrerupere de privare a libertăţii nu mai ştim nimic, de la muşamalizarea cazului Gorbunov şi spălarea imaginii comisarului Constantin Bălă de către Chestorul dr. Ioan Băla, nici măcar o sancţiune nu i s-a dat. Şi, să ne reamintim, celebrul Gorbunov fusese eliberat temporar de către C. Bălă, la acea vreme şef peste o puşcărie de maximă siguranţă din Craiova. Se ştie doar că o mână spală pe alta a fost şi este unul din „principiile” chestorului Ioan Băla, protectorul din umbră al comisarului C. Bălă!

Deţinuţii, băieţi de onoare la nunţi/petreceri directorale?!

Dar, la puşcăria Târgu Jiu zice-se, cu probe video şi cu martori, că un anume deţinut Ştefan D., prin 2006, lua parte la nunta doamnei subcomisar Minodora Lupulescu, fiica lui Eugen Simescu, director al penitenciarului la acea dată. Ne îndoim că Doamna Lavinia Lupu, „sorela” Minodorei, actuală purtătoare de vorbe a puşcăriei, ne poate spune până se întoarce Raluca Niţoiu, cum un deţinut ca Ştefan D. a beneficiat de întreruperea pedepsei cu privare de libertate, spre a lua parte la fericitul eveniment din chiar familia domniei sale. A fost invitat de onoare sau avea, cumva, obligaţii precise şi neştiute de noi, ceilalţi muritori, dar stabilite de legea 275/2004, cea privind executarea pedepselor. Dacă mai stătea niţel ca secretar de stat la Justiţie, Lidia Barac probabil că mai născocea ceva chestorul dr. Ioan Băla. Măcar vreo nouă propunere de act normativ. La nunta cu pricina a mai fost un deţinut aflat în întreruperea pedepsei, un tiz de-al chestorului, ne poate spune despre cine este vorba Cristian Picioiu, adjunctul pe Resurse umane al comisarului Adrian Toniţa, cel ce se răfuieşte în instanţă cu propriul loc de muncă – Penitenciarul Târgu Jiu. Acum Ştefan D. este din nou deţinut şi aşteaptă un loc de muncă la centrala termică. Deşi e ba primăvară, ba urmează vara locşorul este, totuşi, unul… călduţ! (Va urma)

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here