Mai multe avorturi, făcute în spital

1148

POLICLINICA 1Criza financiară a condus la o creştere a numărului întreruperilor de sarcină efectuate în spitalele publice. Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, ginecologul Vasile Stănculete, preţul practicat de spital pentru avorturi este mult mai mic spre deosebire de tarifele de la cabinetele private, motiv pentru care femeile preferă să meargă la spital.

În ultima perioadă, tot mai multe gorjence apelează la ginecologii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu pentru a scăpa de sarcinile nedorite. Creşterea numărului acestora se poate pune pe baza faptului că preţul practicat de spital pentru un avort este mult mai mic decât la privat. “În spital a crescut numărul avorturilor din cauza crizei, pentru că la noi preţurile sunt mai mici decât la cabinetele private. Se fac întreruperi de sarcină până la maxim 14 săptămâni. Preţul este de 120 lei, la care se adaugă şi consultaţia de 20 lei, dacă pacienta nu are bilet de trimitere de la medicul de familie”, explică Vasile Stănculete, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Avorturi la vârste fragede

Un lucru de-a dreptul îngrijorător este că a scăzut palierul de vârstă al gorjencelor care vin la spital pentru a face avort. Minorele au nevoie de consimţământul părinţilor pentru a face o întrerupere de sarcină. “A scăzut vârsta fetelor care fac avorturi. Motive pot fi diverse. Cert este că minorele vin însoţite de părinţi, pentru că este nevoie de consimţământul lor pentru a le putea face întrerupere de sarcină”, menţionează Vasile Stănculete, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Există informaţii conform cărora unii medici din judeţul nostru au avut probleme cu poliţia din cauză că au făcut întreruperi de sarcină, la cabinetele private, unor minore fără a avea consimţământul părinţilor acestora. O situaţie concretă şi exactă a avorturilor făcute la nivelul judeţului nostru nu există. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) deţine raportări de la spitale, însă întreruperile de sarcină efectuate în cabinetele private nu sunt cuprinse în nicio statistică.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here