Incident de securitate la Parchetul Tribunalului Gorj! – Prim-procurorului Focşan i s-a retras certificatul ORNISS

556

focsanSituaţie alarmantă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, după ce Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat a decis să-i retragă prim-procurorului Gheorghe Focşan certificatul de securitate. Acest certificat îi dădea dreptul prim-procurorului să aibă acces la informaţiile clasificate, cum ar fi stenograme ale SRI şi altor structuri de informaţii, precum şi la alte documente secrete.

Nimeni nu ştie care este motivul pentru care lui Focşan i s-a retras acest certificat, putem doar să-l bănuim, având în vedere că legea prevede situaţiile de incident de securitate.

De mai bine de patru luni, lui Gheorghe Focşan i s-a retras de către ORNISS certificatul de securitate. Între timp, Focşan a mai câştigat un mandat de prim-procuror şi, culmea, la dosarul de candidatură apare că deţine un astfel de aviz, deşi îi fusese retras. Despre acest certificat, se ştie că trebuie să-l ai atunci când ocupi o funcţie importantă într-o instituţie a statului sau când anchetezi diverse cauze unde trebuie să ai acces la informaţii clasificate. Fără el, e mai greu să conduci o instituţie, mai ales Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Asta înseamnă că de fiecare dată, trebuie să ai pe cineva în jurul tău, cu un astfel de certificat, care să-ţi descifreze aceste documente. E şi mai grav când ai deja certificatul şi el îţi este retras de către instituţia care ţi l-a acordat.

Uite certificatul care nu-i!

Cert este că prim-procurorul Gheorghe Focşan a deţinut certificatul ORNISS până acum patru luni, moment în care s-a întâmplat ceva. Fie i-a fost retras, fie nu i s-a mai acordat după expirarea termenului de trei ani, perioadă maximă de acordare. Şi într-o situaţie şi în alta, treaba nu miroase a bine. Cu atât mai mult cu cât Focşan a mai primit şi un nou mandat de prim-procuror. Nu se ştie cum, şi poate merită cercetat, în momentul candidaturii pentru funcţia de prim-procuror, Parchetul Gorj a semnat un document în care se arăta faptul că Focşan ar deţine certificatul. Există, însă, voci în Parchet care susţin că incidentul de securitate creat este destul de urât, în sensul că din anumite dosare ar fi ajuns la urechile celor cercetaţi exact ceea ce nu trebuiau să afle. Dacă este aşa sau nu, urmează ca alte instituţii să verifice. Cert este însă că Focşan nu mai are un astfel de drept, ci, în mod logic, o astfel de funcţie.

Ce spune legea?

În lege se arată modalitatea de dobândire a acestui aviz si, evident, de retragere. Astfel, certificatul de securitate, cu o valabilitate de 3 ani, permite accesul la informaţii şi documente clasificate şi se retrage în următoarele condiţii: la solicitarea ORNISS, prin decizia conducătorului unităţii care a eliberat certificatul/autorizaţia, la solicitarea autorităţii desemnate de securitate competente, la plecarea din unitate sau la schimbarea locului de muncă al deţinătorului în cadrul unităţii, dacă noul loc de muncă nu presupune lucrul cu astfel de informaţii secrete de stat, la schimbarea nivelului de acces. La retragerea certificatului de securitate/autorizaţiei de acces, în cazurile prevăzute mai sus, angajatului i se va interzice accesul la informaţii secrete de stat, iar conducerea unităţii va notifica despre aceasta la ORNISS. Prim-procurorul Gheorghe Focşan nu a putut fi contactat, dar aşteptăm, pentru lămurirea acestei situaţii un punct de vedere chiar şi din partea instituţiei.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here