Cazul Ţundrea: Despăgubiri pentru tatăl pe care l-a renegat

557

5927-132019-viorellazarescuagerpres_fotomarceltundrea322.5kbyteUn caz absolut scandalos se ţese pe spatele unui om care, abandonat de cei care trebuiau să-i fie aproape, a reuşit să demonstreze că a fost victima celei mai grave erori judiciare postdecembriste. Astfel, după patru ani de la moartea lui Marcel Ţundrea, fiica sa şi-a amintit de tatăl său.

Asta în condiţiile în care n-a vrut niciodată să audă de el. Totul, până acum câteva luni, când, în numele celui pe care l-a renegat, cere despăgubiri statului român de 12 milioane de euro. Pentru ce? Pentru nedreptatea comisă tătălui său de care n-a vrut să audă şi pe care, mai mult, chiar l-a considerat un criminal.

„Fiica mea nu a vrut să mă vadă niciodată, probabil că mama ei i-a băgat în cap lucruri neadevărate. Nu m-a vizitat niciodată la puşcărie şi nu mi-a răspuns la nicio scrisoare pe care i-am trimis-o, iar mamei mele i-a spus că nu va veni să vadă un criminal. I-a spus mamei, deci bunicăi, că pentru ea nu exist. Nici după ce m-am eliberat din puşcărie nu a vrut să mă vadă, să vorbească cu mine, deşi eu am căutat-o. A refuzat să vorbească cu mine”, spunea atunci când era în viaţă, Marcel Ţundrea. A căutat-o de nenumărate ori după ce s-a eliberat din închisoare ca urmare a faptului că probele ADN au arătat că nu el este criminalul, însă a refuzat sistematic să se întâlnească cu el: „Mi-a spus că acum are viaţa ei şi s-o las în pace!”, îşi amintea Ţundrea, înainte de a muri. Nici după moartea lui Marcel Ţundrea comportamentul fiicei lui, Nicoleta 31 TUNDREA 1[(000422)18-54-14]Popovici, nu s-a schimbat. Familia, respectiv fiica lui Ţundrea, a fost căutată pentru continuarea procesului. Dosarul lui Ţundrea nu era încă finalizat, fusese achitat de Tribunalul Braşov şi de Curtea de Apel din Braşov, dar nu a apucat şi achitarea definitivă, în recursul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Atunci, avocata gorjeanului acuzat pe nedrept, Liliana Clima, a căutat rudele pentru a continua procesul. „Mi-a spus că nu vrea să facă asta pentru că Marcel Ţundrea pentru ea nu există”, susţine avocata. Norocul, dacă poate fi numit aşa, a lui Ţundrea a fost că procurorii Curţii de Apel din Braşov declaraseră recurs, iar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii Înaltei Curţi şi-au retras cererea de recurs, hotărârea rămânând definitivă cu achitarea post-mortem a lui Marcel Ţundrea.

Cine vrea să ia banii?

„Am încercat şi după achitarea definitivă să stau de vorbă cu fiica lui Ţundrea şi să-i explic despre eroarea judiciară şi despre despăgubirile pe care le poate încasa, ca reprezentant legal al victimei, respectiv Ţundrea. Tot dialogul s-a purtat prin socrul ei, la vremea respectivă, şi mi s-a transmis clar că n-o interesează nimic de la Marcel Ţundrea”, a mai spus avocata, Liliana Clima. Nici încercările presei de a sta de vorbă cu fiica lui Ţundrea nu au avut un final de bun simţ, soţul acesteia ameninţând jurnaliştii că le rupe picioarele dacă vor mai veni vreodată la uşă. 31 TUNDREA 1[(000748)18-54-45]Jurnaliştii nu s-au lăsat, au vrut să afle dacă cineva va continua lupta cu statul român, având în vedere ce i se întâmplase lui Marcel Ţundrea, mai ales că mama lui Ţundrea declarase clar că la aproape 90 de ani nu poate duce un asemenea război. Au făcut rost de numărul de telefon şi au sunat-o pe fiica lui Ţundrea, însă răspunsul a fost acelaşi: „Nu mă mai deranjaţi! Ce n-aţi înţeles?”

Iubirea trece prin stomac!

Acum, aceeaşi fiică cere despăgubiri din partea statului de 12 milioane de euro, câte un milion de euro pentru fiecare an petrecut în închisoare pe nedrept de către tatăl său. Un tată de care n-a vrut să audă decât acum când e rost de bani. Dar cine a ajutat-o pe fiica lui Ţundrea să ceară aceşti bani? Avocatul Nicoletei Popovici este fratele actualului şoţ al mamei ei. Toate bune şi frumoase, însă trebuie explicat cine este tatăl vitreg. Totul s-ar putea rezuma astfel, după ce l-a lucrat informativ în dosarul crimei pe care n-a comis-o, i-a luat nevasta şi familia, dreptul la o viaţă onestă, Titu Bondoc, actualul tată vitreg al fiicei lui Ţundrea, vrea să-i ia şi banii. Deci, la scurt timp după ce Ţundrea a fost arestat, soţia sa şi-a luat fiica şi s-a recăsătorit cu Titu Bondoc, un colonel în Securitate, care a fost implicat în anchetarea informativă a crimei lui Ţundrea. În acele vremuri, de cazurile de omor se ocupau şi cei de la Securitate. Bondoc, aşadar, a „contribuit” la intrarea în puşcărie a lui Ţundrea. Acum, vrea să ia şi banii de pe urma nevinovăţiei sale. Avocatul fiicei lui Ţundrea, Victor Bondoc este fratele lui Titu Bondoc, actual şoţ al fostei soţii a lui Ţundrea.

Cerere respinsă ca tardiv introdusă

Judecătorii Tribunalului Gorj au decis să-i respingă cererea de despăgubiri Nicoletei Popovici, având în vedere că ea a fost introdusă tardiv. Cererea de despăgubiri a fost introdusă la Tribunalul Gorj în 15 .07.2011, la un an şi opt luni după achitarea definitivă a lui Marcel Ţundrea pentru crima de care a fost acuzat. Termenul de introducere a cererii de despăgubiri este de 18 luni, adică un an şi jumătate. Astfel, la 18.11.2009, prin retragerea de către procurorul de şedinţă a recursului declarat de către colegii săi de la Curtea de Apel Braşov, „Ţundrea Ilie Marcel a fost achitat definitiv şi în legătură cu săvârşirea infracţiunii de omor calificat”. Deci, aceea este data la care hotărârea a rămas definitivă şi de la care curge calcularea termenului în care se pot cere despăgubiri. Astfel, 18.05.2011 era ultima zi în care se mai putea introduce cererea. Fiica lui Marcel Ţundrea şi avocatul său au posibilitatea să facă apel împotriva acestei decizii la Curtea de Apel din Craiova.

Istoria unei erori judiciare

Reamintim, în 1992 Marcel Ţundrea a fost acuzat şi încarcerat pentru violul şi omorul unei minore de 12 ani din Pojogeni, faptă pe care nu a săvârşit-o. A stat 12 ani în puşcărie şi în urma unui test ADN s-a constatat că nu el este autorul. Atunci a fost eliberat, dar a murit 3 ani mai târziu. Aceasta este considerată cea mai gravă eroare judiciară postdecembristă. Pot fi oare acordate reparaţiile morale unor oameni care nu s-au aflat, nici măcar sufleteşte, lângă Marcel Ţundrea? În toţi aceşti ani de chin ai gorjeanului condamnat pe nedrept au fost alături alţi oameni care nu au avut nicio pretenţie materială, plecând de la procurorul care a dispus revizuirea cauzei şi efectuarea testului ADN, Emil Moţa, care şi-a riscat funcţia pentru a stabili adevărul şi până la avocata lui Ţundrea, Liliana Clima, care ani de zile şi-a asistat clientul din oficiu, adică fără niciun ban. De asemenea, mama lui Ţundrea îşi duce bătrâneţea singură, într-o sărăcie lucie.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here