Omul şi…Clipa Lecţiei de Viaţă! – Dialog cu Domnul Prof. univ. dr. Dan Ilie MOREGA, Prorector al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, Preşedintele Institutului de Analize şi Investigaţii Publice şi Politice Gorj – ,,Acum, nu mai putem vorbi despre o clasă politică cinstită, cu spirit patriotic, ci, despre grupuri de interese, de crimă organizată, pe care le vedem în toate instituţiile statului”!

1314

-Rep. Domnule Preşedinte, Dan Ilie Morega, vorbeaţi despre discrepanţa dintre bogaţi şi săraci, dar, ea face parte din polarizarea socială specifică lumii capitaliste numită modernă şi post-modernă!
-D.I.M. Să vă spun un lucru foarte important pentru mine, pentru că vorbesc de acea moralitate în politica unor oameni străluciţi, iar, ceea ce caracteriza pe marele conducător liberal, Ion I. C. Brătianu, cel care şi-a plătit problemele partidului din banii săi personali, era tocmai moralitatea şi verticalitatea sa!
-Rep. Pentru că avea moralitatea omului politic şi de mare cultură, domnule preşedinte!
-D.I.M. Avea moralitatea omului de cultură, a omului corect, cinstit şi cu multă credinţă în Dumnezeu! Pe când acum, nu mai putem vorbi despre o clasă politică cinstită, cu spirit patriotic, ci, despre grupuri de interese, de crimă organizată, pe care le vedem în toate instituţiile statului şi chiar la anumite persoane din justiţie şi din procuratură!

,,Am urât întotdeauna şi urăsc pe trădătorii de ţară”!

-Rep. Pentru că în funcţia de primari ajung şi infractori, domnule preşedinte, indivizi cu antecedente penale, şoferi şi macaragii care nu au nimic în comun cu competenţa şi cu managementul unei comunităţi!
-D.I.M. Aceşti infractori şi indivizi fără şcoală sau chiar corigenţi la limba română, din păcate, ne dau lecţii de patriotism! Să le fie ruşine!
-Rep. Vorbiţi ca un vizionar şi cred că aveţi perfectă dreptate!
-D.I.M. Vreau să vă mai spun că am urât întotdeauna şi urăsc pe trădătorii de ţară!
-Rep. Credeţi că este cineva care-i iubeşte pe aceştia şi nu ezită să-i urască?
-D.I.M. Îmi displace şi îmi repugnă cu hotărâre clasa aceasta politică şi păgână, care doreşte un popor analfabet şi afundat în incultură!
-Rep. Pentru că se arată a fi o clasă politică incultă, cu mici excepţii care confirmă regula!
-D.I.M. Spuneţi-mi şi mie, domnule profesor, de ce îşi doresc să ajungă în funcţii de conducere asemenea lichele?
-Rep. Probabil, ca să-l poată manipula mai uşor pe cetăţean şi să-l reducă la tăcere!
-D.I.M. Ca să-l poată manipula, pentru că sărăcia celor mulţi este izvorul bogăţiei celor corupţi şi plini de păcate!
-Rep. Până la nivelul cel mai înalt!
-D.I.M. Exact, pentru că preşedinţii pe care i-am avut, printre care Traian Băsescu şi Klaus Werner Iohannis au fost şi sunt trădători de ţară şi de neam!
-Rep. Au urmărit interesele lor personale, domnule Morega!
-D.I.M. Iohannis a iubit mai mult popoarele germanice, decât pe români! A preferat Germania, Austria, Occidentul, care ne-au furat bogăţiile ţării…
-Rep. Cu ceva timp în urmă, cineva îmi spunea că Iohannis e preşedintele României, dar, nu al românilor, aşa este!
-D.I.M. Se ştie că a defrişat pădurile ţării, pentru că este prieten cu consulul Austriei la Bucureşti, iar, dacă nu ştiaţi, vă spun eu acest lucru! Mare greşeală am făcut, când l-am votat preşedinte!
-Rep. Mulţi l-au votat, crezând că ne scapă de mafia pesedistă, dar, aşa cum spunea ex-pesedistul Ponta, am dat peste ceva şi mai rău!
-D.I.M. Personal, am crezut că vom avea un preşedinte care va dezvolta România precum Germania, dar, a închinat ţara străinilor, fără să realizeze reunirea forţelor interne, dar, şi a ţărilor foste comuniste din Grupul de la Vişegrad! Pentru că a refuzat fără un temei justificat, livrarea gazelor dinspre Est spre Vest, fără ca să aibă un cuvânt de spus, evident, ca să rămânem la cheremul Uniunii Europene, care ne consideră o ţară «second-hand», la mâna a doua, cum s-ar spune! Suntem o ţară dominată de străini, pentru că preşedinţii au adus ţara în această stare…
-Rep. Care în vremea pandemiei se cheamă stare de urgenţă…
-D.I.M. Da, au adus ţara în această stare, pentru a ocupa funcţiile cu ajutorul serviciilor secrete din aceste state occidentale! Le-au făcut jurământ că vor urî poporul român şi-i vor iubi pe străini! Dar, Dumnezeu să-i ajute, precum au ajutat şi ei poporul român!

,,Am insistat pentru a fi reparat Monumentul lui Tudor Vladimirescu de la Padeş”!

-Rep. Domnule Dan Ilie Morega, sunteţi Preşedintele Fundaţiei «Tudor Vladimirescu», iar anul viitor, vom sărbători bicentenarul marelui nostru gorjean şi patriot revoluţionar al începutului epocii moderne a României, Tudor Vladimirescu, de aceea, v-aş întreba, cum pregătiţi în sufletul dumneavoastră acest moment important? Mă gândesc şi la eforturile pe care le faceţi pentru a omagia, aşa cum se cuvine, personalitatea emblematică a lui Tudor Vladimirescu!
-D.I.M. Nu numai că mă pregătesc sufleteşte, dar, vreau să vă spun că am insistat mereu pe lângă Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, pentru a fi reparat Monumentul lui Tudor Vladimirescu de la Padeş, în semn de preţuire a eroismului marelui pandur!
-Rep. Ca şi pentru demnitatea şi mândria noastră de gorjeni, desigur…
-D.I.M. Vreau să vă mai spun că am înaintat proiectul către Primăria şi către Consiliul local Padeş, dar, din păcate, nu s-a acţionat în acest sens şi vă daţi seama că vom întâmpina jubileul cu durere în suflet şi în minte, dacă lucrurile se menţin în starea actuală!
-Rep. Dar, timpul presează şi dacă nu se face nimic, pare de necrezut ceea ce se va întâmpla, mai aproape de evenimentul de anul viitor!
-D.I.M. Aş dori să le spun pădeşenilor, oamenilor din comuna mea de suflet…
-Rep. …Unde aţi ridicat o biserică minunată…
-D.I.M. Unde am ridicat o biserică minunată şi de aceea, niciodată nu i-am uitat pe oamenii aceştia minunaţi!
-Rep. Aţi făcut-o spre Slava Lui Dumnezeu şi spre bucuria oamenilor, domnule preşedinte, aşa că aveţi sufletul împlinit şi meritaţi respectul celor din Padeş!
-D.I.M. Vreau să vă mai spun că începând cu luna septembrie, se va asfalta Drumul Judeţean 671, mulţumindu-i pentru aceasta, Preşedintelui Cosmin Popescu şi ministrului Ion Ştefan, pentru că am comunicat bine cu ministrul Dezvoltării…
-Rep. E bine că oamenii aceştia v-au înţeles şi vă sprijină în acest sens!
-D.I.M. În sufletul meu, mă bucur că a ajuns pe masa ministrului acest proiect al nostru pentru drumul judeţean, ca să-l modernizeze, în prima parte, până la Valea Mare, dar, nu ştiu dacă mai e timp! Pentru că aceasta e «politichia» la nivel central, prin amânare!
-Rep. Pentru că acolo se învârtesc mai mult hârtiile şi sunt mai puţine faptele!
-D.I.M. Exact, dar, am rămas plăcut impresionat, când ministrul Ion Ştefan, după ce i-am explicat, cine sunt şi ceea ce doresc, m-a ascultat cu atenţie, iar, el a înţeles foarte bine că, de fapt, monumentul lui Tudor Vladimirescu, nu este un monument politic, nici al PSD-ului, nici al PNL-ului, ci, este al neamului românesc, pentru care trebuie să avem respect! Să avem dragoste şi apropiere de toate cele care ne reamintesc faptele eroilor «de marcă» ai României! Eroii nu trebuie uitaţi niciodată, pentru că Dumnezeu nu va bate niciodată, pe nimeni «cu parul», doar El face Dreptatea Lui!
-Rep. Înaltpreasfinţitul Părinte, acad. dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei spunea în acest sens, următoarele: ,,Cultura noastră din Oltenia începe de pe pământ și se sfârșește în ceruri. Odată cu această chemare de a participa la cultură, istoria ne îndeamnă și pe noi să punem umărul ca să lăsăm în urma noastră ceva ce poate să fie cunoscut și apreciat de către urmașii noștri, pentru reamintirea eroilor noştri”! Iar, Pandurul Tudor Vladimirescu este un mare erou al neamului românesc!
-D.I.M. Care s-a născut în Vladimirii Gorjului, dintr-o familie de moşneni viguroşi şi întreprinzători, pentru că era nepot de preot – după mamă – şi avea în spiţa neamului său doi arhierei şi patru călugări. Cu un astfel de arbore genealogic, era normal ca din fragedă vârstă, să înveţe carte şi să se ridice peste cei de-o seamă cu el. Primul său dascăl a fost unul din preoţii satului, Pârvu Ciuhoiu, care l-a învăţat să scrie şi să citească pe «Bucoavnă», iar, la 10-12 ani, Tudor s-a dus la Craiova, unde a învăţat la dascălul Lupu, văr cu tatăl său, condicar la Divanul Craiovei.
(VA URMA)
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here