Apa cu E-Coli de la fântânile publice din Roșiuța și Ploștina urmează să fie curățată de autorități! Deocamdată curge liniștită și cu enterococi

519

Fântânile publice de pe raza celor două localități aparținătoare municipiului Motru erau, marți, tot necorespunzătoare pentru consumul populației, iar consumatorii din zonă la fel de neinformați în legătură cu apa de la care se alimentează elevii, trecătorii, turiștii și chiar localnicii din Roșiuța, rețeaua publică de alimentare cu apă nefiind funcțională. Localnicii au declarat că niciodată nu i-a informat nimeni în legătură cu calitatea apei și recunosc că periodic, unii chiar zilnic, consumă apa acestor fântâni, deoarece este rece, și credeau ei, curată. Unii au spus că preferă fântânile publice în locul apei de la rețeaua care vine la robinet galbenă și cu impurități.

Direcția de Sănătate Publică Gorj a avertizat autoritățile locale din Motru, încă de săptămâna trecută, mai exact din 6 septembrie, că apa din fântânile publice din zona Ploștina și Roșiuța nu corespunde bacteriologic. În patru surse din cinci s-a depistat E-Coli, în majoritatea apa fiind colorată inadecvat, avea cantități mari de amino și elemente de turbiditate. Autoritățile locale erau obligate să ia măsuri, pornind de la informarea populației, până la asigurarea zonelor de protecție sanitară și eliminarea surselor de poluare pe 10 metri în jurul surselor de apă, să curețe instalațiile și să dezinfecteze apa cu substanțe clorigene și să monitorizeze calitatea apei furnizate populației din sursă publică. Din păcate, ieri, aceste măsuri nu păreau aplicate, deși primarul municipiului Motru, Gigel Jianu, a dat asigurări că a dispus măsurile necesare imediat ce a intrat în posesia documentului de la DSP. Primarul a anunțat că va pune mesaje cu vopsea la sursele de apă infestate, dar din păcate, ieri, nici măcar mesaje scrise pe hârtie nu erau lângă acestea. În ambele localități, oamenii au recunoscut că ei consumă în continuare apa, că elevii vin și beau apă din aceste surse, asta deoarece cișmelele stradale fie nu funcționează, fie sunt greu de pus în funcțiune, dar și că nu s-au gândit să le testeze. Probleme mari sunt la Roșiuța unde localnicii nu sunt racordați la rețeaua orașului, pompele stradale nu funcționează, iar singurele surse de apă din gospodăriile lor sunt maro. Autoritățile locale consideră însă că nu este cazul ca acestor oameni să li se aducă apă cu cisterna. De altfel, nici DSP Gorj nu consideră că trebuie să verifice dacă măsurile impuse autorităților se aplică sau nu, asta mai ales că sursele de apă infestate sunt pe DN66, drum intens circulat.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here