Nunta de aur, sărbătorită cu fast la Târgu-Jiu

407

IMG_8755Ziua de Dragobete a fost una de mare sărbătoare pentru 65 de cupluri târgujiene, care au aniversat 50 de ani de căsătorie. Pentru cei 130 de vârstnici, aflaţi la ceas aniversar, autorităţile locale au făcut pregătiri speciale, evenimentul impresionându-i pe cei prezenţi şi rămânând ca o dulce amintire în memoria lor.

Ca în fiecare an, începând din 2004, la Târgu-Jiu, de Dragobete se organizează „Nunta de aur”, un eveniment emoţionant, la care sunt învitate să se înscrie cuplurile de târgujieni care au împlinit 50 de ani de căsnicie, sau urmează să-i împlinească pe parcursul anului. De această dată, 65 de cupluri IMG_8756s-au înscris pentru participare la „Nunta de aur 2011”, însă, din păcate, şase dintre acestea nu au putut participa la slujbă şi nici la masa festivă, din motive serioase. „S-au înscris 65 de cupluri, în total, dar şase nu au putut fi prezente deoarece mirii erau bolnavi. Absenţilor le-am rezervat aceleaşi surprize şi le-am dus la domiciliu diplomele, mâncarea, florile”, a declarat Teodora Ciobanu, director al Direcţiei Publice de Protecţie Socială. Pentru cei 130 de târgujieni sărbătoriţi, autorităţile locale au continuat tradiţia organizării acestui eveniment din stimă şi respect. „Din stimă şi respect faţă de cei care sărbătoresc în anul 2011, 50 de ani de căsnicie, am considerat că este corect ca din partea Consiliului Local să se organizeze, aşa cum se cuvine, sărbătorirea acestui eveniment”, confirma 63 de ani de casnicieprimarul Florin Cârciumaru, naşul mirilor care şi-au reînnoit jurămintele în faţa lui Dumnezeu, după 50 de ani.

Momente emoţionante, după 50 de ani…

La „Nunta de aur 2011” emoţii au avut nu doar mirii, ci toţi participanţii. Toţi au fost impresionaţi de longevitatea cuplurilor, dar şi de iubirea care-i leagă după o jumătate de secol împreună. „Am fost cumnat de mână cu emoţii şi în acest an; emoţii pentru că am văzut cum au păşit spre altar aceşti oameni minunaţi, care au reuşit să convieţuiască timp de jumătate de secol şi au avut puterea de a rezista împreună şi s-au prezentat în faţa Domnului acum, pentru a-şi reînnoi jurămintele, cu aceleaşi emoţii şi cu aceeaşi iubire ca atunci, când erau tineri. Le dorim sănătate tuturor şi ani mulţi, liniştiţi!”, Ion Tudor, şeful Poliţiei Locale Târgu-Jiu şi cumnat de mână la Nunta de aur.

Emoţiile i-au copleşit pe sărbătoriţi, ochii fiindu-le înlăcrimaţi de fericire pe tot parcursul slujbei religioase, de la Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Târgu-Jiu.

Cuplu „vedetă”: 63 de ani de căsnicie

Dintre toate cuplurile prezente la „Nunta de aur 2011”, s-a făcut remarcat unul a cărui longevitate a uimit pe toată lumea: 63 de ani de căsătorie. Deşi mirii aveau peste 85 de ani, ei au avut puterea de a povesti celor curioşi care este secretul căsniciei lor. Se pare că înţelegerea, iubirea, dar şi răbdarea stau la baza unui mariaj solid şi de lungă durată. Alături de cei doi bătrâni era şi nepoata lor, o doamnă în toată puterea cuvântului, mândră tare de bunicii dumneaei şi, mai ales, de anii pe care-i au cei doi împreună, considerându-i un adevărat exemplu, demn de urmat de noi toţi.

Program tipic de nuntă

„În afară de slujba care a avut loc la Biserica Sfinţii Apostoli, urmează o fotografie de grup, după care ne vom deplasa pe insuliţă la un restaurant, unde să marcăm momentul printr-o masă festivă, unde sărbătoriţii să se simtă în largul lor, pentru că nu este de ici de colo să participi la un asemenea eveniment după 50 de ani de căsnicie şi la o vârstă de peste 70 de ani în sus. Sunt oameni cu ani grei în spate, de activitate, de viaţă şi merită acest respect şi merită şi această seară, unde sunt sigur că se vor simţi bine şi îşi vor aduce-aminte cu mare plăcere de primii ani din căsnicia lor”, mărturisea, cu sinceritate, Florin Cârciumaru, edilul municipiului Târgu-Jiu.

Odată ajunşi la restaurantul de pe Insuliţă, mirii s-au făcut comozi, s-au relaxat şi s-au prins direct în hore, alături de naşul Cârciumaru, cel care a dat startul distracţiei.

Pe acordurile formaţiei şi soliştilor Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, distracţia s-a prelungit, conform tradiţiei româneşti, atmosfera creată fiind una de nuntă autentic românească, exact aşa cum îşi doreau invitaţii.

De menţionat faptul că reprezentanţii Ligii Pensionarilor au pregătit flori pentru mirese, fiecare primind câte o garoafă roşie.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here