Muzică şi voie bună, de Dragobete

443

DragobeteSărbătoarea Dragostei autentic românească a fost sărbătorită cu muzică şi voie bună în Parcul Central din municipiul Târgu-Jiu. Primăria şi Consiliul Local au organizat un spectacol pentru toate vârstele şi toate gursturile.

Pentru că de Valentine’s Day au petrecut mai mult tinerii, ceilalţi aşteptând cu nerăbdare Dragobetele, iată că a venit rândul tuturor să se distreze şi să sărbătorească dragostea aşa cum trebuie.

În acest sens, autorităţile locale au pregătit un program artistic şi de divertisment, adresat tuturor celor care au ales să petreacă Dragobetele într-un mod deosebit. Astfel, începând cu ora 16:00, la Foişorul din Parcul Central s-a dat startul distracţiei cu un program de „suite de hore şi sârbe în interpretarea fanfarei Armonia”, moment prezentat de reprezentanţi ai Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu. „Obiceiuri de Dragobete în interpretarea Ansamblurilor de datini şi obiceiuri „Roua” din Cloşani – Padeş (instructor Carmen Sarcină) şi „Tisa” din Sohodol – Tismana (instructor Maria Corlan Mischie)” au fost un alt moment important. Spectacolul „Cânt şi joc de Dragobete”, al Orchestrei Ansamblului „Maria Lătăreţu”, dirijor Adrian Luca şi soliştii: Bianca Croitoru, Carmen Elena Duică, Graţiela Bejinaru, Raluca Elena Căpitănescu, Mădălina Barbonie, Simona Fota, Luiza Ciudin, Mădălina Andriţa, Irina Birou, Cristina Croitoru, Roxana Purcărin, Marian Medregoniu, Geanina Mogoşanu, Diana Istudor, Adina Bărbuţ, Daniela Guran, Maria Buşoi şi alţii, a pus publicul în mişcare.

„Tradiţiile merită şi trebuie păstrate”

Dragobetele este sărbătoarea noastră, a românilor, şi foarte mulţi cetăţeni sunt de părere că 24 februarie este ziua când ar trebui să venerăm iubirea. Aceeaşi opinie ne-a împărtăşit şi Ion Tudor, şeful Poliţiei Locale Târgu-Jiu, persoana care s-a ocupat de asigurarea securităţii participanţilor la manifestările ocazionate de Dragobete. „Valentine’s Day este o sărbătoare împrumutată, dar adevărata sărbătoare a dragostei, a noastră, a românilor a fost şi rămâne Dragobetele. Aşa este tradiţional, astăzi să sărbătorim dragostea, iar tradiţiile merită şi trebuie păstrate”, declara Ion Tudor, în ziua Dragobetelui.

Momentul cheie al manifestărilor de Dragobete l-a constituit, ca în fiecare an, deja celebra Periniţă de la Poarta Sărutului; acesta a fost momentul când s-a dat startul la pupat, pentru că aşa se obişnuieşte de Dragobete, „să se pupe fetele”. În ciuda gerului, îndrăgostiţii s-au bucurat din plin de eveniment, şi au început să se mişte pe acordurile muzicii, făcând zăpada să scârţâie sub picioare.

De asemenea, trebuie amintit faptul că pentru spectatori au fost pregătite şi 500 de exemplare din foaia volantă „Dragobetele sărută fetele, editată de Şcoala Populară de Artă.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here