Socotelile iniţiale ale conducerii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj pare-se că nu se vor potrivi cu cele ale proaspeţilor absolvenţi de studii liceale ori universitare. Dacă în urmă cu o lună, specialiştii AJOFM estimau că numărul absolvenţilor care se vor înscrie în baza de date a instituţiei până la termenul limită 2 august va fi de circa 2.000 de persoane, numărul real nici măcar nu se apropie de cel estimat.
Absolvenţii gorjeni se mai pot înscrie la AJOFM Gorj până la termenul limită de 2 august pentru a primi indemnizaţie de şomaj. Aceştia au obligaţia să se prezinte cu documentele necesare, în termen de 60 de zile de la data finalizării studiilor. “Până la această dată, s-au înregistrat în baza de date a AJOFM Gorj un număr de 108 absolvenţi, ca fiind persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Îi aşteptăm în continuare pe aceştia să se adreseze instituţiei noastre, având posibilitatea să beneficieze de cursuri de calificare şi indemnizaţie de şomaj”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj, Diana Văduva.
Gorjenii absolvenţii de studii medii liceale ori universitare, dar care reuşesc să îşi găsească un job au parte şi de stimulente financiare: prima de încadrare ca absolvent – 500 de lei, dacă se încadrează în interval de 12 luni de la data absolvirii; prima de încadrare dacă se încadrează la mai mult de 50 km de localitatea de domiciliu (doar dacă este şi beneficiar de indemnizaţie de şomaj); prima de instalare dacă se încadrează într-o localitate alta decât cea de domiciliu şi urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul stabil (doar dacă este şi beneficiar de indemnizaţie de şomaj şi cu excepţia absolvenţilor de medicină care au fost admişi în programe de rezidenţiat).
De asemenea, în sprijinul absolvenţilor, AJOFM Gorj acordă subvenţii acelor angajatori care încadrează în muncă absolvenţi în interval de 12 luni de la absolvire, indiferent dacă sunt sau nu beneficiari de indemnizaţie de şomaj, subvenţii care se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul de studii: 500 de lei/lună pentru absolvenţii învăţământului profesional; 600 de lei/lună pentru absolvenţii de liceu (cu sau fără bacalaureat) sau a absolvenţilor de studii superioare fără examen de licenţă; 750 de lei/lună pentru absolvenţii de studii superioare cu examen de licenţă. Subvenţia se acordă timp de 12 luni de la data semnării convenţiei, iar angajatorul este obligat să menţină raporturile de muncă sau de serviciu timp de 18 luni.
Izabella Molnar