Absolvenții de gimnaziu, testați și la Matematică

717

Absolvenții de gimnaziu au susținut, ieri, cea de-a doua și ultima probă din cadrul Evaluării Naționale – proba scrisă la Matematică. Acum nu pot decât să aștepte afișarea rezultatelor, programată pentru data de 1 iulie.

Elevii au putut intra în sălile de examen până la ora 08.30 iar proba a început la ora 09.00. Subiectele de Matematică au fost structurate pe trei mari cerințe, fiecare cu mai multe sub-puncte, iar candidații au avut două ore la dispoziție pentru soluționarea acestora. Nu au avut voie să intre în săli cu ”manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare”, regulamentul de organizare și desfășurare a examenului precizând clar că nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de clasă ”duce la eliminarea elevului din clasă de către preşedintele comisiei, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, şi la notarea cu nota 1 a lucrării elevului eliminat. În situaţia în care frauda este dovedită după evaluarea lucrării, nota obţinută prin fraudă se anulează şi se înlocuieşte, de asemenea, cu nota 1”. De asemenea, sălile de examen, sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum și sălile în care se preiau, evaluează și depozitează lucrările scrise au fost supravegheate cu camere video-audio funcționale.

Mai mulți absenți la a doua probă
La nivelul județului Gorj nu au fost raportate incidente la Evaluarea Națională la Matematică, niciun candidat nefiind eliminat din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă. A crescut însă numărul de absenți. Astfel, dacă la proba la Limba și literatura română s-au înregistrat 68 de absenți, la proba scrisă la Matematică s-au prezentat 3095 dintre cei 3169 de candidați înscriși, înregistrându-se un număr de 74 de absenți.

Vineri se afișează rezultatele
Potrivit calendarului examenului, primele rezultate vor fi afișate vineri, 1 iulie, până la ora 16.00. Eventualele contestaţii pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie. Anul acesta, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a decis ca lucrările candidaților să fie corectate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele. Reamintim că media generală de la Evaluarea Națională va avea și anul acesta o pondere de 75% în calculul mediei de admitere la liceu. Prima repartizare computerizată în învățământul liceal de stat pentru absolvenții de gimnaziu este programată pe 19 iulie. Între 8 și 12 iulie vor fi completate opțiunile în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora asistați de diriginți. Pe 20 iulie se vor afișa de către fiecare unitate de învățământ liceal listele candidaților repartizați în acea unitate. Pe 28 iulie va avea loc a doua repartizare computerizată și se va afișa de către fiecare unitate de învățământ liceal de stat lista candidaților repartizați în acea unitate în a doua etapă. A treia repartizare computerizată a absolvenților clasei a VIII-a, care nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizați în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapelor anterioare, va avea loc pe 1 și 2 septembrie. În ceea ce privește admiterea candidaților pentru învățământul seral și pentru cel cu frecvență redusă repartizarea acestora se va face în perioada 27 – 29 iulie. Între 11 și 13 iulie se va face repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru romi, iar între 14 și 16 iulie înscrierea și repartizarea candidaților pentru învățământul special.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here