Zeus, scos de Buldog din Olimp!

278

Ce-a fost sâmbătă a fost. Până atunci să vorbim un pic despre ziua de azi. O mare sărbătoare religioasă, în care Arhanghelul Gavriil a vestit-o pe Fecioara Maria că e cea aleasă spre a-l aduce pe lume pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Ziua de astăzi se sărbătoreşte mai peste tot, la Tismana fiind chiar hram. În tradiţia populară i se mai spune Buna Vestire, Blagoveştenia sau Ziua Cucului. În cel mai lung post de peste an al creştinilor ortodocşi sau greco-catolici, astăzi este dezlegare la peşte. Dintre multele obiceiuri, astăzi, stuparii scot stupii de la iernat, iar fetele şi femeile nemăritate ascultă cântecul cucului. Şi, se mai spune, de câte ori cântă acesta cucu-cucu, peste atâţia ani se vor mărita.
Şi, cum mai spuneam, fiind dezlegare la peşte se recomandă să mâncăm deliciosul peşte. Şi, se mai zice, că n-ar fi rău să ne ospătăm cu peşte. Pentru a fi sprinteni tot timpul anului ca peştele şi sănătoşi ca el. În tot timpul zilei se recomandă a nu ne certa cu nimeni, evident, tot pentru a ne merge bine întregul an.
*
Sfârşitul săptămânii trecute ne-a mai lămurit, dacă mai era nevoie, că în partidul portocaliu – al celor mai mari corupţi – nu-i pace. Nici măcar atunci când se-ntâlnesc între ei în număr mare – vreo cinci mii de delegaţi la o Convenţie total neconvenţională. În care aveau să-şi aleagă un preşedinte dintre trei persoane cu asemenea aspiraţii. Una mai nepotrivită decât cealaltă. Faptul că acela supranumit Zeu – autodefinirea îi aparţine – se ante pronunţase pentru un candidat – Elena Udrea n-a fost de bun augur. Şi în loc de circ, aşa cum ne-am fi aşteptat, am avut parte de o mare mizerie. Că deh, la circ se mai şi râde. Te mai şi distrezi. Cel care mimează de vreo nouă ani de zile atitudinea imparţială faţă de partidele politice s-a şi proţăpit la microfonul Convenţiei. Pledând pentru aleasa inimii lui Elena Udrea şi, parţial, pentru pretinsa reformatoare Monica Macovei. Dar, ca şi la alegerile locale ori la cele parlamentare, ce să vezi. Votul, adică majoritatea voturilor au mers spre cel neagreat de Zeus. Şi a câştigat Buldogul de Vasile Blaga, ales preşedintele portocaliilor pentru patru ani. Şi astfel, Buldogul l-a alungat pe Zeus din Olimp.
Toate ar fi fost cum ar fi fost, dacă spre seară, nu şi-ar fi exprimat opiniile, total neconstituţionale, conform cărora individul Traian Băsescu glăsuia: „Adio, Partid Democrat. Astăzi, ne-am despărţit definitiv! Ei nu mai sunt o piatră de moară pentru mine, eu nu mai sunt o piatră de moară pentru ei!”
Dar, de când cu Pactul de coabitare, putem să pricepem că Zeus rămâne o piatră de moară pentru România. Au apărut, imediat, opinii conform cărora, recunoscându-şi apartenenţa la un partid, Zeus îşi caută cu lumânarea o nouă suspendare. Vom trăi şi vom vedea. Întrucât coabitarea este în zadar!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here