Ydail nu i-a dat echipament de protecţie! Un angajat al ex-primarului Iordache, schilodit la campusul de sute de miliarde din Turceni

1067

În urmă cu cel mult trei săptămâni, un bărbat în vârstă de aproape 50 de ani din satul Calapăru, aparţinând comunei Borăscu, şi-a rupt mâinile şi picioarele după ce a căzut de pe acoperişul noului campus din Turceni. Omul, acum imobilizat la pat, la domiciliu, era angajat al firmei fostului primar din Turceni, Ion Iordache, adică la SC Ydail Construct SRL din Murgeşti, ca şi electrician. Acesta a căzut de la o înălţime de şase metri, neavând echipament de protecţie, în timp ce era pe acoperişul construcţiei pentru care firma lui Iordache va încasa 300 de miliarde de lei vechi, fonduri europene. În ciuda banilor generoşi primiţi, parţial, deja de antreprenorul Iordache, patronul, pare că, nu le-a asigurat angajaţilor echipamentele de protecţie necesare în astfel de cazuri, dovadă că firma fostului edil a şi fost dublu sancţionată de Inspectoratul Teritorial de Muncă(ITM) Gorj. Inspectorii au clasat de altfel accidentul ca unul de muncă şi au impus firmei, pe lângă cele două sancţiuni, o amendă şi un avertisment, şi luarea unor măsuri obligatorii, într-o perioadă limitată de timp.

Liberalul Ion Iordache a obţinut pentru firma sa, Ydail Construct SRL, realizarea campusului de la liceul din Turceni, asta în urmă cu un an de zile. Afaceristul obţinea în schimbul lucrării, achitată din fondurii europene, la final, nu mai puţin de 300 de miliarde de lei vechi. Licitaţia câştigată de Iordache a creat însă polemică la momentul obţinerii ei de firma fostului primar, cu atât mai mult cu cât lucrarea cotată la 5 milioane de euro, a fost considerată drept una cu mare miză electorală. În ciuda polemicilor, anul trecut, Iordache s-a apucat de campusul care, în proiect, va trebui să asigure spaţiul pentru 2500 de elevi. Proiectul licitat a fost realizat deja aproape în proporţie de jumătate, susţine primarul localităţii Dumitru Gâlceavă, deşi s-a impus, conform caietului de sarcini, o clădire nouă, un amfiteatru, o extindere a actualului internat şcolar, modernizarea a două clădiri actuale, dar şi a cantinei şcolare. Proiectul prevede, de asemenea, achiziţia de mobilier şcolar şi echipament informatic pentru sălile de curs în care vor învăţa elevii. Totul trebuie să fie gata până în vara anului 2015.

Antreprenorul se zgârceşte la „făină”
Iordache a grăbit executarea lucrării dovadă că s-a lucrat masiv din octombrie 2013 până în prezent. A grăbit în aşa fel încât nu le-a asigurat însă echipamentele necesare angajaţilor pe care i-a urcat pe acoperişul campusului, deşi unii nu aveau ce căuta acolo, fiind încadraţi pe alte meserii. Cel puţin, bărbatul căzut nu avea acest echipament, dovadă fiind că inspectorii ITM au sancţionat serios şi la dublu firma Ydail Construct. Trebuie subliniat că firma a primit însă o parte din banii europeni pentru lucrarea executată, bani care nu se regăsesc în echipamentul lipsă al angajatului schilodit.

Trontea, după spital, acasă la pat
Angajatul căzut de pe acoperiş pe o platformă, de la 6 metri înălţime, nu este însă într-o stare de sănătate prea bună.
Omul are mâinile rupte şi a suferit leziuni şi la cap, dar şi la picioare.
A fost de urgenţă internat, după accident, iar acum se află la domiciliul de la Calapăru, imobilizat la pat. Grigore Trontea are 50 de ani şi deşi era încadrat ca electrician, pe un salariu extrem de mic, presta ca constructor, dovadă că se afla pe acoperişul clădirii în momentul în care a căzut.
Nu se cunoaşte dacă firma Ydail Construct l-a mai sprijinit financiar pe angajatul intrat, instant, în concediu medical, dar se cunoaşte clar că firma a fost amendată de ITM Gorj pentru accidentul de muncă în care a fost implicat Trontea.
Firma, pe lângă dubla sancţiune, mai trebuie să treacă de nişte măsuri de conformare inpuse de ITM Gorj, în perioada următoare.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here