Vulpe se cere în libertate după ce şi-a efectuat o treime din pedeapsă

497

Ion Vulpe, unul dintre strămutaţii de lux trimişi anul trecut după gratii pentru a-şi ispăşi în detenţie cinci ani de pedeapsă, ar putea fi liber şi departe de Penitenciarul Târgu-Jiu, chiar de luna viitoare. Deţinutul va ajunge pe 13 noiembrie în faţa Comisiei de Eliberare Condiţionată, for la care a solicitat deja eliberarea din detenţie, pentru că şi-a efectuat un sfert din pedeapsă, aşa cum cere legea. Vulpe a împlinit 60 de ani şi a executat 15 luni de pedeapsă, la care i se adaugă perioada câştigată urmare a implicării sale în activităţi în incinta penitenciarului, fiecare zi de muncă contorizându-se la reducerea pedepsei iniţiale.

Ziua de 13 noiembrie este capitală pentru deţinutul Ion Vulpe, ajuns în faţa Comisiei de Eliberare Condiţionată, căreia i-a cerut deja, de luna aceasta, eliberarea definitivă. Vulpe s-a adresat acestei comisii după ce, conform legii, a efectuat o treime din pedeapsa de 5 ani primită urmare a condamnării sale, anul trecut în dosarul “strămutaţii de lux”, prevedere de care beneficiază pentru că a împlinit vârsta de 60 de ani. El a executat de altfel 15 luni de pedeapsă la care i se adaugă cele 5 luni câştigate urmare a muncii prestate în penitenciar. Vulpe, în scurtul timp petrecut după gratii, a ajuns să fie şef de cameră şi să presteze, câteva ore pe zi, în clubul închisorii. Nu a ocolit nici biserica şi s-a implicat în ajutorarea altor deţinuţi. Aceste lucruri vor cântări la comisia care va lua în discuţie în două săptămâni cazul “Vulpe”.

Liber, la a doua comisie
Ion Vulpe ar putea rata însă eliberarea din penitenciar la înfăţişarea la prima comisie, deoarece de regulă acest for nu răspunde pozitiv unor solicitări de acest fel, de la “prima instanţă”. Se crede, în închisoare, că Vulpe va primi un refuz pe 13 noiembrie dar, cu siguranţă, pe a doua nu o va rata, iar fostul director al CNLO, va fi liber, dar va trebui să-şi regleze şi problema cu casa din Primăverii. Acesta a făcut contestaţie la executare după ce Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj i-a făcut deja formele de executare, adică somaţia şi adresa de înfiinţare poprire pe conturile familiei. Pe 19 septembrie, Vulpe şi soţia sa obţin la recurs stoparea executării, sentinţa fiind irevocabilă, ca la Judecătoria Târgu-Jiu să-i apară la procesul iniţiat aici, un nou termen, pe 4 noiembrie.

Strămutatul Manţog face aproape toată pedeapsa
Deşi s-a apucat să scrie o carte după gratii şi la rândul lui prestează în incinta Penitenciarului Târgu-Jiu, pentru că nu are vârsta de 60 de ani, Ionel Manţog nu are şanse să i se diminueze prea mult pedeapsa de 5 ani primită la condamnare.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here