Volumul de creditare privată înregistrat în 2021: va fi depășit în 2022?

2355

Volumul de credite private acordate în 2021, și în special în ultimele 2 luni – noiembrie și decembrie a fost unul impresionant, în special în contextul în care s-a dovedit a fi o încheiere puternică a unui an la fel de puternic. De ce spunem puternic? În 2021 a fost bătut recordul de credite private acordate (recordul precedent s-a stabilit încă în îndepărtatul 2008).

Un asemenea scenariu oferă anumite premise în ceea ce privește evoluția volumului de credite private care vor fi acordare în 2022. S-au format oare toate premisele necesare ca acest volum fie să devină unul apropiat de cel înregistrat în 2021, fie chiar să-l depășească? În acest articol oferim răspuns la această întrebare analizând mai multe aspecte relevante în acest context.

De ce și pentru ce românii iau credite?

Un lucru important de remarcat este că 72% din totalul de credite private acordare în 2021 au fost acordate în valută națională. Acest lucru ne induce spre ideea că fondurile respective au fost contractate cu scopul de a fi folosite pe intern, în România. O creștere a cererii la credite au observat și experții FoxyCredit. Aceștia au corelat cumva creșterea cererii la credit cu necesitatea acută a românilor de a-și ajusta nivelul de trai cu cel al societății.
În același timp experții au menționat încă un aspect interesant de analizat – a crescut și numărul de persoane interesate de ofertele organizațiilor de finanțare privată. Numărul de utilizator care au comparat ofertele acestor organizații prin intermediul platfromei foxycredit.com a crescut observabil. Acest lucru ne induce spre ideea că, cel mai curând, în 2021 organizațiile de finanțare privată au reușit să devină ceva mai competitive și să atragă interesul mai multor potențiali debitori.

Creșterea ratei dobânzii – cum va afecta cererea la credite

Deja a devenit clar – creșterea ratei dobânzii la credite este inevitabilă. În același timp, rata dobânzii este un factor important în procesul de formare a cererii față de credite. În cazul în care rata dobânzii este prea mare, acest lucru îi poate demotiva pe potențialii debitori să contracteze credite, chiar dacă planificau acest lucru anul trecut, de exemplu. În acest context este relevant de fapt să ne gândim dacă această creștere a ratei va determina o micșorare a volumului de credite acordate.
Din alt punct de vedere, deși impactul creșterii ratei dobânzii este unul mare, să nu uităm de un alt factor care determină românii să contracteze tot mai multe credite – cel de a-și ajusta nivelul de viață cu cel al societății. Nivelul de viață a societăți în acest sens progresează destul de rapid, progresul se anticipează a se păstra și pentru anul 2022. Astfel, devine destul de probabil că acest factor al necesității de păstrare a ritmului de dezvoltare să fie mai puternic decât factorul creșterii dobânzii și să determine totuși românii să contracteze credite.

Efectele inflației asupra deprinderilor de consum a românilor

Creșterea ratei dobânzii este, în primul rând, o consecință a politicii antiinflationiste pe care și-a propus-o România. Inflația din ultimii ani înregistra o dinamică de creștere care devenea de-a dreptul periculoasă pentru economia națională și buna funcționare a acesteia. Această politică, însă, va avea efecte directe și asupra forței de muncă și asupra remunerării. În acest context relevantă devine întrebarea dacă românii își vor păstra acele deprinderi de consum, pe care le manifestau în 2021, de exemplu.
Comportamentul consumatorului este un lucru foarte sensibil – acesta se schimbă în funcție de orice micro-schimbare provenită din mediul în care trăiește. Creșterea dobânzilor și inflația în acest sens sunt factori cu importanță majoră, de aceea, cel mai curând comportamentul de consum al românilor se va modifica oricum, întrebarea fiind doar înspre ce direcție va avea loc această schimbare comportamentală.
Acestea sunt principalii factori care, deocamdată, ar putea influența evoluția volumului de credite private care vor fi acordate în 2022. În funcție de cum se va dezvolta direcția în ce ține de evoluția acestor factor, va evolua și cererea la credite și, în consecință, volumul de credite private acordate în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here