VIDEO: Dronele Salvamont – pe Cheile Sohodolului, după cutremure!

1933

O amplă operațiune de monitorizare a Cheilor Sohodolului a început vineri de către Salvamont Gorj, care a adus aici, împreună cu partenerul său de tehnologie, o cunoscută companie de telefonie mobilă, mai multe drone pentru a descoperi eventualele efecte de la suprafață a cutremurelor produse în ultimele două luni.

De pe 13 februarie încoace, zona a devenit epicentrul a peste 1500 de cutremure, din care cele mai mari au avut peste 5 grade și s-au resimțit în special la Târgu-Jiu și în satele învecinate. Dronele folosite pentru „căutarea” cutremurelor sunt unele dintre cele mai performante, ajungând și la zeci de mii de euro bucata.

Ciprian Zamfirescu, reprezentatul companiei care asigură suportul tehnologic pentru Salvamont România, a explicat că dronele respective au pe ele nu doar camere de filmare, ci diverși senzori și lasere pentru tot felul de măsurători și scanări care se pot face în timpul zborului, aparatura folosită fiind dintre cea mai performantă și modernă.
„În momentul în care trimitem drona pentru a face o inspecție vizuală identificăm și dacă potențiale stânci trebuie inspectate de către o echipă de alpiniști.
Drona înregistrează coordonatele și pozițiile acestor obiecte identificate, având o precizie mult mai mare decât cea prin GPS, iar după aceea se face un plan de acțiune în funcție de riscurile care decurg din indiciile obținute”, a spus acesta.
Dronele sunt atât de performante încât salvamontiștii au putut să vadă la un moment dat, de la o înălțime de peste 200 de metri, un urs. Pe monitorul care prelua imaginile din dronă s-a zărit un punct negru aflat permanent în mișcare, ulterior ieșind în evidență că ursul era la nici 300 de metri de locul în care salvamontiștii își instalaseră tabăra.
Zona în care au loc zilele acestea monitorizările cu drona va fi plină de la Paști încolo de turiști, Cheile Sohodolului fiind una dintre cele mai vizitate locații în perioada sezonului cald, asta deși drumul de acces este „praf”.

Acțiunile salvamontiștilor vor continua câteva săptămâni pentru a putea fi scanată întreaga suprafață afectată de cutremure, după cum a menționat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România. „Vom continua acțiunea în întreaga zonă montană cuprinsă între Schela și Peștișani, unde s-au înregistrat aceste cutremure și replicile lor și sperăm ca la final să avem o diagnoză cât mai bună a aceea ce s-a întâmplat în zona noastră și să anunțăm pe toată lumea că pot desfășura activitățile economice, recreaționale sau turistice în siguranță în munții Gorjului”, a spus Cornoiu, echipe ale Salvamont urmând să fie prezente în continuare în zonă. Primarul Adi Câmpeanu a dat asigurări că turiștii care vor veni la Runcu în perioada următoare nu sunt în niciun fel de pericol și că vor putea să își facă aici concediile și vacanțele fără probleme. „Nu avem probleme în zona noastră din cauza cutremurelor. Suntem o zonă extrem de sigură, la fel ca și înainte de apariția cutremurelor. Mereu am discuții cu proprietarii unităților de cazare din localitate și mi s-a spus din partea acestora că nu au avut niciun fel de efect negativ după mișcările seismice, așa că, repet, zona este sigură nu doar pentru noi, cei care trăim aici, ci și pentru cei care vor să ne viziteze”, a menționat edilul.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here