Viaţa fără apă, dar cu gunoaie neridicate – Duminică la Boroşteni, de luni în toată comuna cu consilieri grevişti şi “vice” la fel!

293

Vreo două ore şi jumătate, duminică, şase consilieri locali(cinci de la USL şi unul PRM – Constantin Fuiorea) ai Primăriei Peştişani, zeci de cetăţeni nemulţumiţi şi viceprimarul Pantelimon Tivig au discutat despre alimentarea cu apă, extrem de deficitară, dar şi alte probleme şi necazuri ale comunităţii sătenilor din Boroşteni. Greviştii membri ai CL sunt 4 ai PDL, doi PP-DD şi Ovidiu Gelatu(PRM), convins să-l voteze pe actualul „vice” prin metode numai de ei ştiute.

De la Pantelimon Tivig citire…
Cu riscul de a ne repeta, mai spunem odată că viceprimarul Pantelimon Tivig, care boicotase o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, convocată urgent de el, de data aceasta, la Boroşteni, discutându-se o problemă arzătoare pe arşiţa de acum, spre lauda lui, a fost prezent. Nu ştim totuşi dacă aceia care-l joacă, din umbră, cum vor ei i-au dat voie. A tăcut două ore şi a cuvântat la final. Speriind de-a dreptul lumea cu datoriile ce le are SC „UTIL-BONUS” SRL: „Societatea e datoare 800 de milioane de lei vechi la Groapa de Gunoi Ecologică Bârseşti, motiv pentru care de luni(ieri, n.n) nu se vor mai ridica gunoaiele din comuna Peştişani!”, vorbind şi de alte sume neachitate pe la diverse magazine. Numai la acela de materiale pentru instalaţii, din Peştişani, al lui Nicu Sprâncenatu ar fi, cică, datorii pe caiet de un miliard şi 600 de milioane de lei tot vechi. Firma lucrează în pagubă şi are nevoie de un alt administrator, Ilie Fuiorea dându-şi demisia fără a fi descărcat de gestiune. „I-am peţit pe mulţi să preia societatea şi nu vrea nimeni până actualul administrator n-o aduce pe linia de plutire. Nu-l deranjează nimeni de pe locul lui”, mai zicea “vicele”. Sunt mulţi răi platnici, printre care şi Primăria ori diverşi funcţionari ai Primăriei. Pantelimon Tivig poate fi unul dintre ei, mai ales că şi Primăria e datoare cam 250-500 de milioane de lei vechi. Sare în apărarea demisionarului şi Corneliu Nicolcioiu-Garincea: „De ce nu-l descărcaţi de gestiune, dar ce-aveţi cu el? Când am condus eu firma o luasem cu minus de la Nicolae Nicolcioiu şi am lăsat-o cu 350 de milioane de lei plus. Trebuie verificată gestiunea lui Alin Fuiorea, administratorul dinaintea lui Ilie Fuiorea!” Vicele Pantelimon Tivig afirmă: „Nu-l descarcă de gestiune decât consilierii locali”. Şi atunci cum se explică faptul că şedinţa extraordinară a CL, la care se putea dezbate situaţia demisiei, alcătuirea unei noi AGA pentru SC „UTIL-BONUS” SRL, format din consilierii nou aleşi, a fost boicotată de cei 7(şapte) consilieri locali – 4 de la PDL, 2 PP-DD(printre care şi Tivig, ascuns în birou!) şi „trădătorul” Ovidiu Gelatu(PRM)?!

De ce fuge Ilie Fuiorea?
Oricum, nu de bine. Sau el şi USL ori avea alte intenţii de viitor. Cu o nouă majoritate în CL. Căci după demisia lui din funcţia de administrator se vehicula şi demisia celor şase consilieri locali. Aceştia sunt singurii care, deocamdată, se preocupă de necazurile oamenilor. Şi totuşi, Ilie Fuiorea recunoaşte: „Da, sunt 1,6 miliarde datorii la furnizori şi ceilalţi bani la Groapa de Gunoi Ecologică Bârseşti dar nu-i vorba de delapidare!”! Când am preluat eu gestiunea de la Alin Fuiorea, datoria depăşea 2 (două) miliarde de lei vechi. Am mai încasat 500 de milioane de lei vechi şi mai sunt facturi neîncasate”. „Şi apoi, dacă doresc să rămân consilier local, mai zicea Ilie Fuiorea, iar contractul de mandatat semnat de fostul primar are un punct ce-mi permite încetarea unilaterală a contractului nu văd de ce nu se respectă. Şi după aceea, voi răspunde pentru toate acuzaţiile. Banii erau numai pe caiet şi în facturi neplătite. Am făcut cele mai multe debranşări la rău platnici şi la cei branşaţi ilegal. Deşi cei branşaţi ilegal sunt mulţi, mai ales la Gureni.”

Situaţia apei, dezastruoasă!
S-a creat vacarm, gălăgia îl cam bruia pe consilierul local Constantin Fuiorea: „Numai staţia de epurare subdimensionată şi total nefuncţională a costat 5 miliarde de lei. Cine-a semnat de primirea şi recepţia ei s-o ia şi să aducă la Primărie cei 5 miliarde de lei vechi! Câte nu s-ar putea face cu banii aştia!” Tot consilierul local al PRM, Constantin Fuiorea-Florică mai aminteşte că el a vrut să facă o astfel de şedinţă încă din anul 2007. I s-au pus beţe-n roate de către fostul primar şi de foştii consilieri locali, iar nimeni nu arăta Proiectul de aducţiune a apei. “Acum, dacă se tot zicea că fostul primar avea interese să nu arate proiectul, înseamnă că mai există altcineva în Primărie care are aceleaşi interese. Ori mai fi şi alţii cu musca pe căciulă?”, se-ntreba el.

Voci din public, voci necăjite
Un cetăţean, Petre Motea, se plângea că de trei săptămâni cară apă cu bidonul din izlaz că nu are nici pentru spălat şi nici pentru animale. Iosif Brate a cheltuit o grămadă de bani pentru o baie şi maşină de spălat automată numai că dacă nu-şi va cumpăra şi o pompă electrică, adică un hidrofor n-are nicio şansă să le folosească. De la conducta la care s-a racordat nu are picătură de apă. Stă în capul satului şi a făcut o cerere la fostul primar să-i bage şi lui un bec pe stâlpul din faţa casei. Dealtfel, iluminatul public a revenit şi în intervenţiile altor persoane. Inginerii Dan Rădulescu şi Gheorghe Brâncuşi, instalatori cu peste 40 de ani în meserie au oferit o seamă de soluţii de care s-ar fi putut ţine seama. Ce te faci că, până acum, nici un primar nu i-a ascultat. Domnul Brâncuşi, cam naiv, nu se aştepta la ceilalţi consilieri să nu vină. S-a convins, la fel ca şi Alexandru Tudorescu, om preocupat şi de problemele islazului satului, că PDL apare doar din patru în patru ani, la alegerile locale şi la cele parlamentare. Măcar acum să fi băgat omul bine la cap cum e cu promisiunile PDL! Problemele dezbătute au fost mai multe, iar peste două săptămâni se propune o altă dezbatere. Sperăm să se mişte ceva. Cu boicotul celor şapte consilieri locali, inclusiv al viceprimarului Pantelimon Tivig, speranţele sunt deşarte!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here