Verdictul în procesul laureatei premiului Nobel pentru Pace din Myanmar, amânat pentru 11 august

454
Pronunţarea verdictului în procesul liderului opoziţiei din Myanmar, Aung San Suu Kyi, care a fost acuzată de încălcarea regulilor privind arestul său la domiciliu, a fost amânat pentru 11 august, au anunţat ieri un oficial şi un diplomat din această ţară.
„Data pronunţării verdictului a fost amânată pentru 11 august. Judecătorii au motivat că trebuie să analizeze din nou dosarul”, a declarat un diplomat care a asistat la o scurtă audiere la închisoarea din Insein (la nord de Rangoon).

În cursul dimineţii, au fost luate măsuri de securitate suplimentare în jurul închisorii unde Suu Kyieste, încarcerată de la 14 mai şi al cărei proces a început la 18 mai.
Laureata Premiului Nobel pentru Pace din 1991 riscă până la cinci ani de închisoare, situaţie în care ar fi îndepărtată de pe scena politică pe timpul controversatelor alegeri pe care junta intenţionează să le organizeze în 2010.
Liderul opoziţiei este acuzat că la 4 şi 5 mai l-a găzduit pe americanul John Yettaw, în vârstă de 53 de ani, care, în circumstanţe necunoscute, ar fi reuşit să ajungă înotând la locuinţa acesteia de pe malul lacului Inya, de la Rangoon.
Yettaw, un mormon şi fost militar, care este, de asemenea, judecat alături de cele două însoţitoare ale lui Suu Kyi, a declarat că a vizitat-o pe aceasta în urma unei „presimţiri potrivit căreia ea ar fi urmat să fie asasinată”.
Un simbol al luptei democratice, Suu Kyi şi-a petrecut 13 dintre ultimii 19 ani sub supraveghere la domiciliu, de la data la care junta militară a refuzat să îi recunoască victoria în ultimele alegeri organizate în Myanmar, din 1990.
Junta face eforturi de a o împiedica pe liderul opoziţiei să se exprime public de 20 de ani, de a cărei popularitate, importantă, continuă să se teamă.
Cancelariile occidentale au afirmat despre acest proces că este o „farsă” care are ca scop justificarea menţinerii acesteia în detenţie. Perioada de arest la domiciliu a lui Suu Kyi expira în mod teoretic la 27 mai, iar în opinia unor analişti junta se foloseşte de acest proces pentru a-i prelungi detenţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here