Fosta şefă a Serviciului Legalitate din cadrul Prefecturii Gorj, Ioana Călinescu, a aflat ieri, alături de fostul subprefect al judeţului, Lelioara Deaconu, dar şi de alţi cinci inculpaţi din dosar, ce au decis magistraţii Curţii de Apel Piteşti în dosarul de corupţie în care a fost inculpată de procurorii DNA. În cazul său sentinţa este de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul subprefect a fost achitat de acuzaţiile aduse, nefiind singurul inculpat în această situaţie.
Lelioara Deaconu nu a fost trimită în judecată singură, ci împreună cu soţul său, Nicolae, avocat de profesie. Procurorii DNA i-au acuzat pe cei doi că ar fi falsificat nişte documente care să le permită efectuarea unui schimb de terenuri de la Turceni, de sub groapa de cenuşă a termocentralei, la Târgu Jiu. Fostul subprefect s-a declarat fără vină încă de la început, iar acum magistraţii au confirmat că lucrurile chiar ar sta aşa, soţii Deaconu fiind achitaţi de acuzaţiile ce le-au fost aduse.
În cazul Ioanei Călinescu lucrurile sunt ceva mai complicate pentru că aceasta a primit condamnări pentru fiecare din cele patru acuzaţii ce i-au fost aduse, toate fiind comasate în cea mai mare dintre ele, cea de 2,6 ani, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial. Pedeapsa respectivă a fost suplimentată cu un spor de 6 luni, în fine, Călinescu având o condamnare de 3 ani, dar cu suspendare, la care se adaugă 10 ani perioadă de interzicere a unor drepturi civile. Suspendarea executării se aplică pe un termen de încercare de 5 ani, timp în care, dacă recidivează, fosta şefă din Prefectura Gorj ajunge „la răcoare”.
Un alt fost angajat al Prefecturii Gorj, Ştefan Burcheci, consilier la Serviciul Legalitate, deci subordonat al Ioanei Călinescu, a fost acum condamnat la 3 luni de închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. Şi în cazul său pedeapsa decisă a fost înlocuită cu un termen de încercare de 2 ani şi 3 luni. O decizie similară a fost luată şi pentru Marinela Bardan, fost referent la Serviciul Agricol din cadrul Primăriei Târgu Jiu. Două luni de închisoare au decis magistraţii în cazul său, dar cu suspendare pentru 2 ani şi 3 luni, în timp ce fostul şef al acesteia, Ilie Gheorghe, a fost condamnat la plata unei amenzi de 1500 lei pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată.
De asemenea, Curtea de Apel Piteşti, a dispus achitarea inculpatului Remu Stamatie, fost secretar la Primăriei Turceni, pentru infracţiunea de fals intelectual în formă continuată. Inculpaţii au scăpat de sechestrul asigurator pus de anchetatori, dar, în cazul celor condamnaţi cu suspendare au fost aplicate cheltuieli judiciare, Călinescu trebuind să plătească 4000 de lei, iar ceilalţi trei jumătate din suma menţionată. Verdictul Curţii de Apel Piteşti poate fi atacat cu recurs, la toamnă urmând să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cea care a şi dispus anul trecut rejudecarea dosarului la Piteşti.
Gelu Ionescu