Un român a luat aurul la Salonul de la Geneva şi premiul OSIM

426

Inventatorul român Corneliu Birtok Băneasă a fost premiat cu medalia de aur a Salonului internaţional de invenţii de la Geneva, juriul, format din specialişti din toate domeniile, apreciind calităţile unui filtru de aer special ce reduce consumul de carburant cu 10% la autoturisme şi autoutilitare.

Mai mult, invenţia inginerului din Deva a fost pusă deja în practică sub forma unui produs ce poate fi folosit de către utilizatorii direcţi.

Aceeaşi invenţie a fost recompensată şi cu premiul special al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), care a răsplătit astfel eforturile inventatorului de a lansa, într-un circuit tehnologic, un produs românesc premiat la mai multe saloane internaţionale de inventică.

„Filtrul de aer supra-aspirant premiat acum cu medalie de aur este ultima invenţie pe care am brevetat-o şi pentru care am creat marca. Am făcut acest lucru pentru că am dorit să promovez o marcă sută la sută românească şi să arăt că o invenţie poate fi pusă în practică, spre binele celor care doresc să-şi îmbunătăţească performanţele autovehiculelor”, a declarat inventatorul Corneliu Birtok Băneasă, aflat încă la Geneva.

Inginerul specializat în domeniul auto a ţinut să precizeze faptul că premiul special acordat de OSIM pentru acest filtru reprezintă o reuşită „extrem de importantă” pentru el, în condiţiile în care este vorba de un produs românesc brevetat şi pus în practică.

„Examinatorii OSIM au apreciat faptul că am supus jurizării o invenţie care a prins contur în practică şi se regăseşte acum într-un produs accesibil tuturor. Acest lucru arată faptul că OSIM apreciază şi încurajează invenţiile cu aplicabilitate practică, cum este filtrul de aer supra-aspirant, în cazul meu”, a spus inventatorul Corneliu Birtok Băneasă.

Filtrul special de aer a fost testat în mod ştiinţific în laboratoarele Facultăţii de Inginerie din Hunedoara, unde măsurătorile au arătat o scădere medie a consumului de benzină de 7,15% la un motor montat pe bancul de lucru.

În prezent, acest filtru se produce pe o linie tehnologică, fiind certificat RAR sub denumirea Filtru Supra-aspirant Universal (FSU).

Corneliu Birtok-Băneasă se află la cea de-a cincea participare la acest salon internaţional, fiind medaliat cu aur în anii 2010, 2012 şi 2013, cu argint în 2009 şi cu bronz în 2011.

Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here