Un gest ştrengăresc

354

Crin Antonescu, liderul PNL şi preşedintele Senatului, dar mai ales viitor candidat la preşedenţie, cu şanse reale, din partea USL, a plecat de la ceremonia de depunere a jurământului de către noul ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, desfăşurată la Palatul Cotroceni, înainte ca şeful statului, Traian Băsescu, să îşi ţină discursul specific pentru aceste ceremonii.

Antonescu a asistat numai la momentul citirii decretului prezidenţial de numire a Ramonei Mănescu, a rostirii de către aceasta a formulei jurământului iar, după ce aceasta i-a înmânat şefului statului jurământul semnat, liderul PNL a părăsit sala, înainte ca Băsescu să ia cuvântul.
Gestul preşedintelui Senatului s-a vrut unul care să arate că discursul lui Traian Băsescu era lipsit de legitimitate, aşa cum a şi declarat ulterior, însă a sfârşit mai mult ca fiind un gest nedemn de calitatea oficială pe care o avea în cadrul ceremoniei respective. Mai mult, preşedintele în funcţie, Traian Băsescu a folosit prilejul pentru a-l ataca încă o dată pe liderul PNL, afirmând despre gestul acestuia următoarele: “Nu o să ajungă niciodată preşedinte pentru că nu ştie ce înseamnă să fii preşedinte, să respecte funcţia. Nu poţi să ajungi preşedinte pentru că nu ştii să respecţi funcţia. Şi, de fapt, era o ceremonie dedicată colegei sale”. Până la urmă, Crin Antonescu, cel care tot aşteaptă momentul în care va locui în scaunul de la Cotroceni, a făcut un gest nepoliticos, aşa cum însuşi l-a calificat, afirmând totodată că nu îi face plăcere să facă gesturi nepoliticoase dar că nici nu acceptă să primească lecţii de morală din partea celui care a refuzat să dea mâna cu o serie de miniştri la momentul învestirii Cabinetului Ponta, miniştri pentru care semnase decretele de numire.
Toate acestea însă, au făcut deliciul presei în sensul că anumite televiziuni nu au pregetat în a mediatiza ştirea, arătând lumii întregi, ce clasă de oameni politici conduce România, dar şi ce clasă de oameni politici aşteaptă să conducă România, de la nivelul cel mai înalt.
Bineînţeles că, gestul lui Crin Antonescu este unul care trebuie blamat. Bineînţeles că acesta trebuia, de două ori, să fie mai atent, mai ales fiind aşa aproape de Traian Băsescu, cel care i-o tot coace de ceva vreme. Bineînţeles că, prin atitudinea pe care a adoptat-o, nu a făcut nimic altceva decât să mai piardă niscaiva voturi. Mai ales că Băsescu l-a şi atacat acolo unde îl doare cel mai tare: i-a spus că nu va fi niciodată preşedinte, lucru de care îi tot este teamă lui Antonescu.
Pe de altă parte, dacă stăm bine să ne gândim, gestul liderului PNL poate fi catalogat mai degrabă ca unul ştrengăresc, al unui personaj care se ţine de pozne, dorind să îi arate preşedintelui în funcţie, că nu dă doi bani pe ce mai spune acesta acum, la sfârşit de mandat. Că poate şi el să îi dea bobârnace, când nu se aşteaptă.
Cu toate acestea, Crin Antonescu nu trebuia să procedeze aşa. Crin Antonescu nu trebuie să facă ceea ce ar vrea Traian Băsescu să facă. Nu trebuie să se mai lase descoperit şi să îi tot ofere preşedintelui atâtea ocazii să îl atace. Din contră, Antonescu trebuie să arate că este mai mult decât un ştrengar care îşi doreşte să ocupe cea mai înaltă funcţie în stat. Trebuie să arate că poate şi ştie să fie un preşedinte adevărat. Să fie atent şi să nu se mai teamă că nu va ajunge preşedinte pentru că, pânâ la urmă, există riscul ca de ceea ce îi este frică să nu scape.
Rămâne de văzut acum, cât şi dacă îl va costa pe Antonescu gestul de a întoarce spatele lui Băsescu. Poate, din acest punct de vedere, multora va place dar, trebuie să fie conştient că românii îşi doresc un preşedinte altfel. Altfel decât cel pe care îl au. Altfel decât se poartă cel care este în funcţie. Şi, chiar, altfel decât se poartă domnul Crin Antonescu, uneori.
Alin DOBROMIRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here