Un avion malaysian cu 298 de persoane la bord, DOBORÂT de o rachetă sol-aer în Ucraina. Toţi pasagerii au murit. O treime dintre ei mergeau la o conferinţă pe tema SIDA

361

Un avion malaysian de pasageri având la bord 298 de persoane, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a prăbuşit la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, în regiunea separatistă Doneţk. TOŢI PASAGERII AU MURIT. „Este un act terorist”, afirmă preşedintele Petro Poroşenko, referindu-se la presupusa implicare a insurgenţilor proruşi în acest incident. Avionul malaysian a fost doborât de o rachetă sol-aer, a anunţat un oficial american, citat de AFP.

Aproximativ 100 dintre pasagerii avionului Malaysia Airlines care s-a prăbuşit în Ucraina erau profesionişti şi activişti aflaţi în drum către o conferinţă internaţională pe tema SIDA care începe în acest weekend la Melbourne, scriu vineri mai multe ziare australiene importante , relatează AFP.
Statele Unite au îndemnat joi la „încetarea focului imediat” în Ucraina, cu scopul de a se permite o anchetă fără obstacole asupra prăbuşirii unui avion malaysian în Ucraina, relatează AFP.

Îndemnăm toate părţile vizate – Rusia, separatiştii proruşi şi Ucraina – să susţină o încetare a focului imediat, cu scopul de a permite anchetatorilor internaţionali un acces sigur şi neîngrădit la locul prăbuşirii şi pentru a facilita recuperarea resturilor (aeronavei) şi cadavrelor”, a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al casei Albe, citat într-un comunicat.
„Este crucial să aibă loc o anchetă internaţională completă, credibilă şi fără vreun obstacol cât mai rapid posibil”, a afirmat el.

Earnest a subliniat că organizaţii internaţionale ca ONU şi OSCE au un rol „deosebit de important” de jucat. „În aşteptare, este vital ca nicio dovadă să nu fie alterată şi ca toate dovezile potenţiale şi resturile (aeronavei) de la locul prăbuşirii să fie lăsate aşa cum sunt”, a insistat purtătorul de cuvânt.

„Deşi nu cunoaştem încă toate faptele, ştim, în schimb, că acest accident a avut loc în contextul unei crize în Ucraina care este alimentată de susţinerea rusă acordată separatiştilor, inclusiv prin armament, material şi antrenament”, a apreciat Earnest.

UPDATE 06:31 Premierul malaysian, în stare de şoc după prăbuşirea Boeingului 777 în estul Ucrainei
Premierul malaysian, Najib Razak, s-a declarat vineri în „stare de şoc” după ce a aflat despre prăbuşirea unui avion al companiei Malaysia Airlines în Ucraina, la câteva luni după dispariţia zborului MH370 al aceleiaşi companii în Oceanul Indian.
Ban Ki-moon cere o anchetă internaţională „completă şi transparentă”
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut joi o „anchetă internaţională completă şi transparentă” în privinţa avionului de linie malaysian care s-a prăbuşit în estul Ucrainei cu 298 de persoane la bord. Ban a declarat că este în contact cu Organizaţia internaţională a aviaţiei civile pentru a urmări evoluţia situaţiei în acest caz.

Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgenţă, vineri, la New York, începând cu ora 10.00 (17.00 ora României) în legătură cu avionul de linie malaysian care s-a prăbuşit în estul Ucrainei, a anunţat joi preşedinţia Consiliului, deţinută de Rwanda. Reuniunea, care va fi publică, a fost cerută de Marea Britanie, au anunţat anterior diplomaţii Consiliului. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here