UM SADU, datoare 12 miliarde Primăriei Bumbeşti-Jiu

414

Uzina Mecanică(UM) Sadu a acumulat debite în valoare de 12 miliarde de lei vechi către Direcţia de Taxe şi Impozite Locale din Bumbeşti-Jiu. Datoria constă în taxe şi impozite pe terenuri şi clădiri care nu au mai fost plătite de fabrică de o lungă perioadă de timp. Conducerea Primăriei Bumbeşti-Jiu a înţeles situaţia prin care trece uzina, primarul Constantin Bobaru declarând că pentru recuperarea banilor ar urma să se apeleze la o dare în plată, lucru care s-a mai făcut şi în urmă cu şase ani.

Cei mai mari datornici la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale din Bumbeşti-Jiu sunt Uzina Mecanică Sadu şi SC Suin Prod, fosta fermă de porci din localitate. Fabrica are de plătit taxe şi impozite pe clădiri şi terenuri, în valoare de 12 miliarde de lei vechi, în timp ce ferma intrată în faliment are de plătit vreo 8 miliarde de lei vechi. Situaţia este tolerată de administraţia locală deoarece nu sunt soluţii evidente de recuperare a banilor, sumele fiind însă necesare pentru bunul mers al localităţii. Primarul Bobaru susţine însă că a purtat discuţii recente cu conducerea UM Sadu pentru rezolvarea problemei, apelându-se la preluarea unor terenuri sau clădiri aparţinând uzinei pentru acoperirea datoriei. Situaţia este mai complicată însă la Suin Prod, unde există un lichidator judiciar, ferma apelând la un moment dat la un credit bancar pe care nu a mai putut să îl onoreze.

“Am găsit metoda pentru stingerea datoriei UM Sadu”
Edilul Constantin Bobaru susţine astfel că primăria a vizat nişte terenuri deţinute de fabrică pe care le-ar putea folosi în schimbul datoriei la taxe şi impozite acumulate de uzină. “Nu putem să le cerem astfel banii. Este cel mai important angajator din zonă şi noi nu putem face presiuni deoarece vorbim de locurile de muncă a atâţia localnici. O să încercăm să rezolvăm totul aşa cum am mai făcut în 2006”, a explicat Bobaru.
“Am discutat cu cei de la UM Sadu şi mergem pe buna înţelegere. O vom rezolva în final în aşa fel încât să fie bine de ambele părţi”, a completat edilul local.
UM Sadu are, de asemenea, datorii, la bugetul de stat pe care actuala conducere încearcă să le diminueze păstrând însă locurile de muncă.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here