Ucraina: eșec al reuniunii ultimei șanse, Moscova promite să nu invadeze

451

Secretarul de stat american, John Kerry, și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care s-au întâlnit vineri la Londra, nu au reușit să găsească o soluție la criza ucraineană, cu două zile înainte de referendumul din 16 martie pentru realipirea Crimeii la Rusia.

Însă Moscova a dat asigurări că nu are nicio intenție de a invada regiunile rusofone din Ucraina.

La Simferopol, capitala regiunii separatiste Crimeea, ‘premierul’ separatist prorus al peninsulei ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, a făcut apel vineri la regiunile cu majoritate rusofonă din estul Ucrainei să urmeze exemplul său și să organizeze referendumuri pentru integrarea lor în Federația Rusă.

În paralel, apelurile lansate de militanți pro-ruși la desfășurarea de manifestații, duminică, în bastioanele rusofone din est, în special Harkov și Donețk, unde un manifestant care susținea unitatea țării a fost ucis joi seara, mențin atmosfera tensionată.

La Londra, care a găzduit o întâlnire a ultimei șanse între șefii diplomațiilor rusă și americană, nu a fost găsită nicio soluție, la capătul a două săptămâni de intense demersuri diplomatice, care au reanimat flacăra stinsă în 1991 a războiului rece, scrie France Presse.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a constatat absența unei viziuni comune a Washingtonului și Moscovei cu privire la situația din Ucraina după șase ore de discuții cu secretarul de stat american, John Kerry. El a afirmat, de asemenea, că Rusia va respecta voința locuitorilor Crimeii la referendumul de duminică.

În aceeași zi, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a afirmat, în timpul unei convorbiri telefonice cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, că referendumul organizat duminică este pe deplin conform cu dreptul internațional și Carta Națiunilor Unite.

La Washington, președintele Barack Obama, a spus că speră încă într-o soluție diplomatică, prevenindu-l în același timp de Vladimir Putin că vor exista consecințe pentru Rusia dacă această cale va eșua.

În declarațiile făcute după întâlnirea cu Serghei Lavrov, secretarul de stat american, John Kerry, a spus că omologul său rus a afirmat clar că președintele Putin va lua o decizie în legătură cu Ucraina după referendumul de duminică, pe care Washingtonul îl consideră ilegal și al cărui rezultat nu va fi recunoscut de comunitatea internațională.
Sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here