Ucraina: bombardamente intense pe aeroportul din Donețk

508

Bombardamente intense au avut loc duminică în estul separatist prorus al Ucrainei și în special în zona aeroportului din Donețk disputat între armata ucraineană și rebeli, potrivit unui corespondent AFP la fața locului.

În timpul după-amiezii, 331 de mineri au rămas blocați mai multe ore în mina de cărbune Zasiadko, una dintre cele mai mari din regiune, după o întrerupere de electricitate provocată de bombardamente. Ei au ieșit de acolo nevătămați la începutul serii, a anunțat un responsabil al sindicatului independent al minerilor ucraineni, Mihailo Volîneț.

Tirurile intense de artilerie, în principal de rachete Grad și mortiere trase de cele două tabere, au marcat ziua de duminică și explozii puternice erau încă auzite la sfârșitul zilei la Donețk, un bastion al rebelilor proruși.

Potrivit armatei ucrainene, „grupurile armate ilegale (de separatiști) au crescut numărul și intensitatea atacurilor lor” a căror „principală țintă rămâne aeroportul din Donețk”.

„Situația rămâne tensionată în zonele Mariupol, Donețk și Lugansk”, a estimat de asemenea purtătorul de cuvânt militar ucrainean Andrii Lîsenko, care a raportat un soldat ucis și alți zece răniți în ultimele 24 de ore.

După câteva săptămâni de armistițiu, luptele, care au făcut din aprilie peste 4.700 de morți, și-au dublat de joi intensitatea, în timp ce Kievul, Moscova, Berlinul și Parisul depun eforturi pentru a găsi o soluție politică la conflict.

Discuțiile au continuat duminică înaintea unui posibil summit asupra viitorului regiunii pe 15 ianuarie la Astana (Kazahstan) între președinții ucrainean Petro Poroșenko și rus Vladimir Putin, sub egida președintelui francez Francois Hollande și cancelarului german Angela Merkel.
AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here