Ucraina: 12 morți in luptele de la Debalțevo

641

Douăsprezece persoane, între care șapte civili, au fost ucise în ultimele 24 de ore în luptele dintre armata ucraineană și rebeli separatiști proruși în estul Ucrainei, relatează AFP.
La Donețk, bastion al separatiștilor, șapte civili au fost uciși și alți 23 răniți în noaptea de joi spre vineri, a anunțat primăria orașului, centru administrativ al regiunii omonime.

Armata ucraineană a anunțat, de asemenea, că cinci soldați au fost uciși și 23 răniți în confruntări, soldate cu peste 5.000 de morți în peste nouă luni de la începutul conflictului din estul Ucrainei.

Luptele au devenit din ce în ce mai violente între armata ucraineană și rebelili proruși la Debalțevo, o localitate strategică ce leagă cele două ‘capitale’ separatiste — Lugansk și Donețk.

Kievul a declarat vineri că deține în continuare controlul asupra acestui oraș cu 25.000 de locuitori, dar mii de soldați ucraineni, care se poziționează aici, sunt amenințați cu încercuirea în fața asaltului rebelilor proruși, reamintind de tragedia de la Illovaisk, unde cel puțin 108 soldați ucraineni, prinși în capcană, au murit vara trecută.

“Vreau să mă adresez tuturor militarilor ucraineni: depuneți armele și plecați! Aveți o șansă de a vă salva viețile și de a pleca”, a declarat vineri dimineață la postul televiziunii ruse Rossia-24 “președintele” autoproclamatei “republici populare” Donețk (DNR), Aleksandr Zaharcenko.

Un “coridor umanitar” le-a fost oferit acestora pentru a le permite retragerea din Debalțevo, a indicat agenției de presă Interfax “președintele” parlamentului DNR, Andrei Purghin.

În acest context tensionat, noi discuții de pace cu privire la Ucraina au fost anunțate pentru vineri la Minsk, cu “Grupul de contact” constituit din reprezentanți ai Ucrainei, separatiștilor, Rusiei și OSCE, după un apel al președintelui ucrainean Petro Poroșenko de “a desfășura consultări urgente (cu rebelii) pentru a obține o încetare a focului imediată”.
AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here