Turişti blocaţi de viitură, salvaţi de salvamontişti cu elicopterul

509

Zi grea pentru salvamontiştii gorjeni. După ce, marţi, au lucrat non-stop pentru a salva oamenii surprinşi de apele învolburate ale Gilortului, miercuri au fost din nou băgaţi în priză de turiştii blocaţi de viitură. Salvamontiştii au pornit cu un elicopter în căutarea acestora, salvând trei persoane. Alţi 11 turişti au fost recuperaţi pe cale terestră. Din păcate, trei persoane au refuzat să fie salvate, preferând să îşi rişte viaţa şi să rămână în munte pentru a-şi păzi maşinile. La toate aceste acţiuni au participat 14 salvatori montani.

IMAG2420Miercuri dimineaţa, puţin după ora 9, membrii Salvamont Gorj au fost solicitaţi să intervină, în urma a două apeluri telefonice prin SNUAU 112, la două misiuni în punctul Curmătura şi în punctul Pasul Urdele din apropierea Zonei Turistice Rânca, pentru găsirea şi recuperarea a 14 turişti blocaţi de viitură. A fost alarmat şi echipajul de jandarmi montani, care executa misiunea de menţinere a ordinii publice în staţiunea Rânca, alăturându-se salvamontiştilor. Jandarmii montani, potrivit unui comunicat de presă, au acordat sprijin salvamontiştilor şi au recuperat 11 turişti, ce au fost conduşi spre localitatea Novaci.

elicopter salvamont 2Cu elicopterul după turişti
Pregătiţi cum se cuvine pentru salvările montane cu elicopterul, salvamontiştii gorjeni au demarat, ieri dimineaţă, o acţiune de salvare aero cu cei de la IGAV pentru persoanele blocate de viituri în zona Setea Mică şi în valea Romanului. În urma acţiunilor, directorul Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu a declarat: “Am avut două acţiuni cu elicopterul şi am salvat 3 turişti pe care i-am lăsat în Polovragi. Alţi 3 au refuzat să coboare din munte, pe motiv că rămân să îşi păzească maşinile; ei se află pe Valea Olteţului, aproape de Curmătura Olteţului, la 15 kilometri de Polovragi”.
salvare elicopterNu mai puţin de 14 salvatori montani au participat la aceste acţiuni, unii dintre ei prinzându-le pe toate. A fost o zi deosebit de grea şi solicitantă pentru salvamontiştii gorjeni, mai ales că ei au fost ocupaţi şi cu salvarea victimelor inundaţiilor de marţi. Cu toate acestea, implicarea lor a fost totală, toate acţiunile finalizându-se cu succes.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here