Turcia bombardează Siria

399

Armata turcă a bombardat poziţiile armatei siriene de la frontiera dintre cele două ţări, ca răspuns la tirurile siriene de obuz care au ucis  cinci civili turci într-o localitate de la graniţă.

Tensiunile dintre Siria şi Turcia, care susţine insurgenţii sirieni, au crescut brusc, după ce mai multe obuze au lovit localitatea turcă Akçakale, situată chiar în faţa postului de frontieră sirian Tall al-Abyad, care a fost recent teatrul unor lupte între trupele fidele preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi rebelii din Armata Siriană Liberă (ASL).

Parlamentul turc urmează să se reunească pentru a dezbate o autorizaţie care permite guvernului turc să efectueze operaţiuni militare pe teritoriul sirian.

Turcia, care cere plecarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, susţine rebelii şi găzduieşte pe teritoriul său refugiaţi sirieni.

Parlamentul turc a autorizat operaţiunile militare în Siria, anunţă presa turcă.

„Tot ceea ce intenţionăm este pacea şi securitatea în regiunea noastră „, a afirmat premierul Recep Tayyip Erdogan, subliniind că Turcia „nu intenţionează să declanşeze un război cu Siria”.

Ţările membre NATO şi-au exprimat  solidaritatea cu Turcia, în cursul unei reuniuni de urgenţă, convocată la Bruxelles în urma tirurilor de obuz provenind din Siria care au ucis cinci persoane în Turcia. Consiliul de Securitate al ONU a „condamnat în termenii cei mai fermi tirurile de obuz lansate de forţele siriene” asupra unui sat turc, soldate miercuri cu cinci morţi. Cele 15 state membre ale Consiliului „cer ca astfel de încălcări ale legilor internaţionale să înceteze imediat şi să nu se repete”. „Acest incident ilustrează impactul grav al crizei din Siria asupra securităţii vecinilor săi şi asupra stabilităţii şi păcii în regiune”.

Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here