Turcia a lansat o operaţiune militară pe teritoriul Siriei

523

Armata turcă a efectuat o operaţiune pe teritoriul Siriei, duminică dimineaţă, evacuând zeci de militari turci care păzeau mormântul lui Suleiman Şah, bunicul lui Osman I Gazi, întemeietorul dinastiei otomane, un militar turc murind în confruntări, potrivit ziarului Hurriyet.

Armata turcă, în coordonare cu ofiţeri ai serviciilor de spionaj, a traversat frontiera siriană pentru a ajunge la Mausoleul lui Suleiman Şah, situat în nordul Siriei, scrie Hurriyet.
Mausoleul, aflat la 37 de kilometri de frontieră, este considerat teritoriu turc, conform Tratatului de la Ankara (1921), fiind practic o enclavă turcă pe teritoriul sirian. Zona, păzită de 40 de militari turci, era asediată de combatanţi ai organizaţiei teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria.
La operaţiune au participat avioane de recunoaştere şi de vânătoare, elicoptere militare, 39 de tancuri şi 57 de transportoare de trupe.
Cei 40 de militari turci care păzeau Mausoleul au fost evacuaţi în siguranţă, iar locaşul a fost distrus, pentru a nu fi ocupat de terorişti.
Un militar turc a murit într-un accident petrecut în cursul operaţiunii, a declarat premierul Ahmet Davutoğlu.
Armata turcă nu a întâmpinat rezistenţă militară şi a părăsit teritoriul sirian după câteva ore.
Mausoleul lui Suleiman Şah – bunicul lui Osman I Gazi, fondatorul dinastiei otomane – se afla în regiunea siriană Alep. Suleiman Şah a murit înecându-se în Fluviul Eufrat, în anul 1236.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here