Trei “ESCU” din Gorj, la întâlnire de taină în Motru cu Vişan

416

Marin Condescu, Marcel Romanescu şi Justin Paralescu sunt cei trei “ESCU” care s-au întâlnit la Motru cu fondatorii Mişcării Populare, la jumătatea acestei săptămâni. Doi dintre cei invitaţi la discuţii, fostul subprefect Romanescu şi fostul “general” al IŞJ Gorj, Paralescu, erau vizaţi pentru funcţia de preşedinte al Partidului Mişcarea Populară Gorj, respectiv pentru cea de preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară, discuţiile fiind purtate separat de cei doi, cu doljeanul Gelu Vişan. Şi Marin Condescu a venit la Motru cu destinaţie “Mişcarea Populară, “agentul electoral al lui Băsescu” fiind interesat să avizeze cei doi viitori lideri ai celor două structuri.

Motru s-ar fi transformat marţi seara, pentru câteva ore, în locul unei întâlniri de taină între fondatorii Mişcării Populare şi potenţialii lideri ai acestei viitoare formaţiuni politice şi fundaţiei cu acelaşi nume. Invitaţi, pe rând, la întâlnirea cu Gelu Vişan, şeful Mişcării Populare Dolj, au fost, potrivit unor surse din Motru, liberalul Marcel Romanescu, fost deputat democrat, dorit la cârma noii formaţiuni politice de Gorj, încă neînfiinţate şi apoi Justin Paralescu, dorit ca preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară Gorj. Se vehiculează că Paralescu ar fi fost avizat şi de către Cristian Diaconescu, şeful cancelariei prezidenţiale, dar şi de Gelu Vişan, şeful Mişcării Populare Dolj, pentru funcţia de la cârma fundaţiei.

Romanescu a refuza funcţia
Ex-subprefectul Romanescu ar fi refuzat însă propunerea şi funcţia, în faţa lui Vişan, spun aceleaşi surse, acesta spunând de mai multe ori public, de altfel, că va rămâne la PNL. Gestul lui Romanescu nu a fost urmat însă şi de către Liviu Andrei care în loc să nu se bage în problema noului partid, a preferat să îşi asocieze numele cu acesta şi chiar să spună public că ar face o bună echipă cu liberalul.
A fost taxat dur de către Vişan, care l-a desfiinţat joi pe Andrei în faţa presei.
“Aseară(n.r. miercuri seară) la ora 11.00 m-a sunat(n.r. Liviu Andrei) spunându-mi că nu ştiu ce declaraţie a dat. I-am zis că nu mă interesează. Am constata apoi că domnia sa a spus că a fost curtat de Mişcarea Populară. Liviu Andrei este PSD, presa ar trebui să ştie de planurile domnului Andrei, în ultima vreme, după ce domnia sa a început să se autoproclame lider la Mişcarea Populară”, a declarat, deranjat, Vişan, menţionând că subprefectul capitalei fabulează în legătură cu dorinţa fondatorilor Fundaţiei de a-l avea aproape.
Vişan s-a arătat revoltat, în special, de faptul că Andrei a făcut publice nişte discuţii pe care chiar el le-a provocat. “Îmi pare rău pentru dânsul că a provocat această dezbatere incorectă, din punctul meu de vedere. Nu l-a curtat nimeni, îi recomand chiar că, dacă vrea să fie curtat să fie de către reprezentantele sexului frumos, nu de Mişcarea Populară”, a completat Vişan, completând că subprefectul se află pe litoral.

Paralescu a spus da, dar se ascunde?!
Revenind la întâlnirea de marţi seara, în aceiaşi zi, s-a văzut cu Vişan, unii spun că şi cu Diconescu, şi profesorul Justin Paralescu, ofertat şi el dar pentru funcţia de preşedinte la Fundaţia Mişcarea Populară. Se ştie că Paralescu ar fi acceptat oferta, dar joi nu a fost prezent în faţa presei, la Târg-Jiu, să şi-o asume public. În locul profesorului de matematică, a fost prezentat drept coordonator al Fundaţiei Mişcarea Populară, Andrei Novac. Contactat telefonic, Paralescu nu a fost de găsit pentru a explica dacă într-adevăr este sau nu preşedintele Fundaţiei în cauză.

Militaru, pe la uşi
La întâlnirea de la Motru nu a fost însă invitat Constantin Severus Militaru, ex-deputatul PDL, despre care s-a zvonit că ar fi tentat de Mişcarea Populară, şi nici Liviu Andrei, aflat în concediu pe litoral. Militaru a încercat însă să afle cele întâmplate “stând pe la uşi”, spun aceleaşi surse din Motru, mai mult din curiozitate, asta deoarece nu a fost invitat la discuţii.

Condescu caută salvare în braţele lui Băse
Întâlnirea celor doi cu Vişan, parcă păleşte când ne gândim că o întâlnire marţi pe problema “Mişcarea Populară de Gorj” a avut şi Marin Condescu. Întâlnirea lui Condescu cu fondatorii Mişcării nu pare însă deloc incredibilă, asta deoarece se cunoaşte că sindicalistul a rămas fără resurse, este la un pas de a pierde FNME, şi are probleme cu legea, fiind urmărit penal de Parchetul Târgu-Jiu. Nu pare astfel de mirare ca Marin să încerce influenţarea stabilirii unei conduceri locale la noua Mişcare Populară Gorj, atâta la fundaţie cât şi la partid, pentru a pune stăpânire pe un pol de putere în ce priveşte formarea unei Opoziţii puternice la Gorj. Şi astfel, Condescu, s-ar fi vrut un fel de supervizor al partidului în Gorj, în virtutea bunelor relaţii cu Traian Băsescu. De altfel, întâlnirile oficiale între Condescu şi Băsescu la Rovinari, în campania pentru prezidenţiale, sunt de mult de notorietate ca şi mâna liberă avută de Condescu în Gorj, când PDL era la putere.

Băsescu şi jocul la dublu
Este interesat de urmărit jocul la dublu pe care îl duce Trian Băsescu pe frontul numit “Mişcarea Populară”. Mai precis, faptul că Băsescu va păstra Fundaţia cu acelaşi nume, existentă acum, pentru că legea îi interzice să participe la dezbaterile partidului Mişcarea Populară ce se va crea în următoarea perioadă. Nu numai Băsescu este în această situaţie, şi consilierii săi nu pot activa în partid dar o pot face, liber, în fundaţie. În concluzie, Fundaţia şi Partidul Mişcarea Populară vor merge în paralel în următorii 1-3 ani, până când Băsescu şi echipa sa îşi va termina mandatul. Apoi se va transfera, lejer, spre partidul astfel crescut.
În Gorj va funcţiona, din acest motiv, Fundaţia şi Partidul Mişcarea Populară, pe aceleaşi considerente. Nu ar fi de mirate, ca anul viitor, la vreo dezbatere a Fundaţiei Mişcarea Populară să participe pe lângă Diaconescu, chiar Băsescu…
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here