Toamna se numără Camerele Agricole

366

Constituirea Camerelor Agricole la nivelul judeţului Gorj începe să prindă contur. Până în acest moment s-a înfiinţat Comitetul Judeţean de Iniţiativă, preşedintele grupului nou constituit fiind Iulian Giura, potrivit directorului, Direcţiei Agricole Gorj, Ion Popescu. De asemenea Popescu consideră este important ca agricultorii să aibă o structură care să îi reprezinte şi care să transmită ceea ce au ei nevoie, de aceea aceste camere sunt nonguvernamentale, vor fi conduse de fermieri.

În ultima şedinţă de Guvern, din data de 12 iunie, a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.283/2010 privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală.
Ordonanţa defineşte atribuţiile Camerei Agricole Naţionale şi Camerelor agricole judeţene şi clarifică modul de organizare al acestora din urmă. Astfel, camerele agricole care se vor înfiinţa în baza legii vor dobândi statutul de utilitate publică. „Camerele agricole vor funcţiona, aşa cum au cerut fermierii şi cum se întâmplă şi în alte state membre, în interesul fermierilor şi vor fi conduse de fermieri. Ele vor funcţiona ca organizaţii neguvernamentale, însă lupta este de a da utilitate publică pentru aceste Camere Agricole”, a susţinut recent Ministrul Agriculturii Daniel Constantin.. Din spusele acestuia, mai reiese că aceste Camere Agricole ar trebui să fie un instrument de lucru intre Guvern şi fermieri, şi că acestea vor funcţiona în baza fermierilor, în funcţie de cât de repede se vor organiza, şi îşi vor desemna conduceri la nivel judeţean, şi apoi naţional.

Camerele agricole vor fi conduse de specialişti
Între atribuţiile camerelor agricole judeţene se află:
oferirea de asistenţă tehnică şi consiliere producătorilor agricoli în vederea absorbţiei fondurilor europene, organizarea de activităţi de popularizare şi asistenţă tehnică de specialitate prin înfiinţarea de loturi demonstrative, demonstraţii practice, târguri, expoziţii, festivaluri, seminare, simpozioane, dezbateri şi mese rotunde. Camerele agricole vor asigura asistenţă tehnică de specialitate, economică şi managerială persoanelor care desfăşoară activităţi în domeniile agricole şi conexe, în aplicarea tehnologiilor agricole moderne şi a metodelor noi de conducere a fermelor, în scopul eficientizării activităţilor la nivel de fermă. De asemenea, prin intermediul camerelor agricole se vor realiza activităţi de formare profesională continuă în domeniul agricol şi conexe, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ţinând cont de nevoile şi oportunităţile existente. Totodată, camerele agricole judeţene vor colabora cu instituţiile de învăţământ şi cercetare agricolă în scopul realizării transferului tehnologic şi diseminării rezultatelor cercetării aplicative în agricultură prin elaborarea şi distribuirea gratuită de tehnologii de cultură şi de creşterea animalelor, materiale de specialitate, proiecte model, etc. Primele alegeri pentru constituirea camerelor agricole vor fi organizate în termen de maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here