Te lepezi de Băsescu?

368

Întrebarea din titlu este generică. În chiar ziua sărbătoririi Izvorului Tămăduirii, adică vinerea trecută, participam ca mesean invitat de vecinul meu “Nicu Blendea” la pomana de un an a celui vrednic de pomenire, nea Mitică Dan, zis Pistol. Om ce trudise o viaţă ca administrator la Liceul „C. Brâncuşi” Peştişani, fără să fi furat ceva vreodată ori să existe suspiciuni asupra acestui fapt.

Asupra preoţilor, de regulă, nu mă pronunţ, îşi fac treaba şi sunt respectaţi sau ba, după faptele lor. Cât îl priveşte pe Preotul Paroh, Pantelimon Chiată lucrurile sunt clare. Înainte de a prelua Parohia cu hramul Sfântului Gheorghe, din Peştişani, sfinţia sa slujise la Brădiceni. Iar enoriaşii de acolo făcuseră proteste şi jelanii, nefiind de acord cu plecarea domniei sale, întrucât era Părintele Chiată de iubit.
Şi totuşi, la plecare m-a atenţionat să am grijă ce scriu. Ca între prieteni, am luat-o ca un sfat de la un om mai mare şi duhovnic extrem de respectat. Puţin cam deplasat din partea mea, eu l-a rugat să se lepede de Băsescu, cu care a ţinut şi încă mai ţine! Ba afirmă că peste vreo doi ani o să-l regretăm. Eu, care mă îndoiesc tare de trebuşoara asta, m-am văzut admonestat de un amic, de Mihai Radu, adept al democraţiei şi neştiutor a toate cele ce m-au determinat să fiu niţel cam necuviincios. Maestrului “Mihai Radu” i-am explicat cum în duminica celei de-a doilea tur de scrutin, parcă prin 12 decembrie 2009, când să mă miruiască, părintele m-a descusut cu cine votez. Îndemnându-mă să-l aleg „pe al nostru”. Întrebând care-i acela, mi-a spus că Traian Băsescu. Evident, nu era şi al meu. Mai am prieteni rămaşi fidel şi preşedintelui, sau ce-o mai fi el, Traian Băsescu. Amicul scriitor prof. Ştefan Stăiculescu este încă unul dintre ei. Ne înţelegem de minune. Exceptând dialogurile pe tema Băsescu pe care amândoi, o ocolim. Ca fără griji şi cu Pactul coabitării în buzunar, Traian Băsescu s-a dus sâmbăta trecută la Ziua comunei constănţene Peştera. Aflase că acolo-i un primar independent, şi cu siguranţă, foarte capabil de l-au ales locuitorii comunei. Că vrea să-l atragă în Mişcarea populară, de dreapta şi născută moartă, după opinia mea, e treaba domniei sale. Baia de mulţime şi berea băută cu fârtaţii din Peştera i-a dezlegat limba şi mai abitir. Şi-a adus aminte de agricultură, unde, să mă ierte Dumnezeu, doar răposatul şi regretatul Nicolae Ceauşescu se pricepea cu mult mai bine. Traian Băsescu, sau cetăţeanul din el, ca de obicei, savant în toate le-a dat sfaturi ţăranilor: „Dar oricum, culturile de primăvară sunt în afară de orice pericol. Astea de toamnă, da, da!” Înţeleagă cine ce-o vrea. Boborul are o vorbă: „Plouă-n mai, este mălai!” Aşa că noi, ăştilalţi, nu ne luăm după specialistul lui peşte şi aşteptăm ploile.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here