Târgujienii, impresionați! – Festivalul de Artă Urbană, o pată de culoare pentru municipiul Târgu-Jiu

2452

La Târgu-Jiu are loc în aceste zile Festivalul de Artă Urbană, operele artiștilor străini și români urmând a putea fi admirate duminică, 28 iulie. Curatorul evenimentului este Adrian Oniga.

Cel care s-a ocupat de aducerea artiștilor de artă stradală în orașul lui Brâncuși, în această săptămână, a fost tânărul târgujian Adrian Oniga. Acesta a explicat, ieri, rolul acestui eveniment de la Târgu- Jiu, în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul Primăriei Târgu-Jiu, alături de edilul Marcel Romanescu. ,,Îi adresez mulțumiri curatorului, mă bucur din suflet că vorbim despre un târgujian, Adrian Oniga, omul care a pus bazele acestui festival la Târgu-Jiu. Am purtat o primă discuție acum câteva luni, astăzi deja proiectul e în derulare. Sunt convins, după primele reacții pe care le-am avut în privința operei realizate în parc, că și anul viitor vom avea acest festival de artă stradală la Târgu-Jiu la alte dimensiuni. Este și la nivelul cel mai redus de costuri pe care putea să-l realizeze cineva. Îi mulțumesc lui Adrian că a găsit persoanele care să vină la Târgu-Jiu și să realizeze ceea ce vom avea la finalul acestei săptămâni. Vorbim de o săptămână care este alocată municipiului Târgu-Jiu”, a precizat primarul Marcel Romanescu.

Infinitul, tema operelor realizate
Prima operă de artă stradală a fost realizată în Parcul Central și în centru are figura sculptorului Constantin Brâncuși.Pentru prima ediție a Strad’Art au fost alese 8 construcții din oraș: Amfiteatrul din Parcul municipal; Școala Gimnazială ,,Constantin Brâncuși”; Colegiul Național ,,Spiru Haret” (sala de sport); Liceul cu Program Sportiv; Școala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu”; sediul central Salvamont Gorj; Colegiul Tehnic ,,Ion Mincu”; Liceul de Arte Plastice ,,Constantin Brăiloiu”.Potrivit lui Adrian Oniga, curatorul Festivalului de Artă Urbană de la Târgu-Jiu, tema principală a operelor ce vor fi realizate de artiști pe clădirile selecționate din municipiu este infinitul: ,,A fost o idee care a venit pe moment și ea a fost susținută foarte repede. Mă bucur că am reușit să aduc această pată de culoare în Târgu-Jiu. Consider că arta stradală, în epoca în care trăim, este imperios necesară pentru fiecare oraș datorită efectului pe care îl are asupra societății.
Mai mult decât regenerarea urbană cum este vorba de amfiteatrul din parc care a fost complet regenerat, artiștii care sunt la Târgu-Jiu au o valoare incredibilă. Scopul acestui festival este unul, în afară de regenerarea urbană, estetică, pentru un oraș de provincie, unul dintre gândurile avute a fost să începem exact din cartierele defavorizate. O să avem în acest sens și o lucrare în Debarcader, la Liceul Nr. 4, unde este Cristi Scutaru, un artist desăvârșit. Este și designer vestimentar, se ocupă și de ateliere de copii. Va fi o lucrare superbă ce se va face acolo. Toate aceste lucrări le puteți vedea duminică, 28 iulie, cu un tur de biciclete pe care îl facem ca să și promovăm totuși deplasarea cu bicicleta. Regenerarea urbană înseamnă și lipsa poluării. Mai departe este vorba de un dialog social, adică vom avea niște ateliere cu copiii în cartierele Meteor și Obreja și vrem să rupem aceste prejudecăți. Arta stradală rupe aceste bariere. Trebuie să înțelegem că viața urbană este o viață pe care trebuie să o ducem împreună. Cu bani foarte puțini am reușit să facem un eveniment impresionant. Pe lângă artiștii naționali, vom avea și doi invitați străini. (…) Este foarte important să reușim să punem Târgu-Jiul pe harta artei stradale alături de orașe precum București, Sibiu, Cluj Napoca. Tema principală aleasă în realizarea operelor este infinitul. Fiecare artist va interpreta infinitul din punctul său de vedere în opera realizată”.

Artiști recunoscuți peste hotare
În ediția acestui festival vor fi realizate opt picturi murale, de către artiști internaționali precum Farid Rueda din Mexic, cunoscut pentru picturi murale în New York, Mexico City, Bogotà, Moscova, Paris sau Milano și Endo din Serbia, cu participări la festivaluri importante din Europa. Cu nimic mai prejos este line-up-ul artiștilor români Kero și Ocu, recent întorși de la un proiect social-cultural din Palestina, Pisica Pătrată, fondatorul Muzelui Benzilor Desenate, băieții de la Kaps Krew din Iași, cu o prezență constantă pe scena artei stradale românești, dar și foarte talentații Cristian Scutaru, Andreea Toma și Florin Radu.
Festivalul de Artă Urbană va continua până duminică la Târgu-Jiu, programul fiind următorul:
25 iulie
10.00: Atelier de creație pentru copii
Locație: lângă scena din Parcul Central Târgu-Jiu
22.00: Proiecție de film în aer liber- Planeta Petrila
Locație: Parcul Central Târgu-Jiu, la scenă
26 iulie
10:00: Atelier de creație pentru copii
Locație: Cartier Obreja
17.00: Atelier de graffiti susținut de Molotow România și Belton Molotow
Locație: Parcul Central Târgu-Jiu, la scenă
27 iulie
10.00: Poveștile orașului- Tur pietonal ghidat
Loc de întâlnire: Piața Prefecturii
19.00: Open Party cu ft. DJ K-LU x JENĂ
Locație: Parcul Central Târgu-Jiu, la scenă
28 iulie
11.00: Închiderea festivalului, Street Art Tour pe biciclete
(locul de întâlnire va fi anunțat ulterior)
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here