Târgu Jiu – a șaptea Conferință Regională de promovare a Campaniei Naționale „Reciclăm în România”

1515

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ionuț Sorin Banciu, a participat astăzi, la Târgu Jiu, la cea de-a șaptea conferință regională de promovare a Campaniei Naționale „Reciclăm în România”. La eveniment au mai fost prezenți prefectul județului Gorj, reprezentanți ai autorităților locale, ai instituțiilor subordonate ale MMAP, experți în problemele de mediu și în domeniul reciclării deșeurilor din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest.

„Organizăm azi, a șaptea conferință a campaniei ”Reciclăm în România”, în Regiunea de dezvoltare Sud-Vest, în județul Gorj, un județ cu un potențial turistic diversificat, cu un cadru natural pitoresc, monumente de artă și arhitectură de mare valoare artistică, un important patrimoniu folcloric și etnografic care trebuie să fie păstrat pentru generațiile viitoare așa cum merită, fără PET-uri și alte deșeuri aruncate în natură, iar asta se poate realiza doar cu un management corect al deșeurilor.

Avem o cotă de reciclare a deșeurilor municipale de 14%, iar ținta pentru 2020 era de 50%. Europa își propune ca procentele de depozitare a deșeurilor să scadă la 10%, iar procentele de reciclare să crească la 90%. Noi suntem exact în situația opusă. În acest domeniu sunt probleme în toate zonele țării și ne aflăm la coada unui clasament rușinos, iar Ministerul Mediului este preocupat să rezolve aceste probleme atât prin politici, cât și prin linii de finanțare. Dincolo de această campanie de informare am vrut să înțelegem din punct de vedere statistic cât de interesați sunt cetățenii din țara noastră de colectarea separată, iar cifrele sunt surprinzătoare: 73% sunt interesați să primească informații despre reciclare și colectare separată, o cifră uriașă! 88% dintre români sunt interesați să contribuie la colectarea separată a deșeurilor și la reciclare. Aceste cifre arată că românii sunt predispuși să facă asta”, a declarat Sorin Ionuț Banciu.

Reciclarea nu este doar o temă de mediu, ci și o oportunitate de business. Sunt finanțări semnificative în acest domeniu, sunt modalități de a realiza din gunoi materie primă care să intre în economia circulară și care nu va face altceva decât să ne ajute să folosim mai puține resurse din natură.

”Felicit organizatorii pentru acest turneu al reciclării! În ceea ce privește o reinventare a  județului Gorj pe piloni sustenabili, verzi, avem un potențial enorm de a ne păstra acest brand de județ al energiei, al producției, dar să ne îndreptăm către o zonă mult mai verde, inovativă. Putem să atragem și investițiile necesare, know-how-ul, oamenii potriviți, pentru a vedea producție de materiale de construcții sustenabile, cred că putem să construim fabrici de baterii, putem să construim părți din tot ce înseamnă producția verde, energia solară, eoliană. Cred că tot ceea ce vom face în județul Gorj se va lega de mantra aceasta numită mediu, atât în ceea ce privește turismul, cât și producția. Orice investiție pornește de la educație, oportunitățile pe care ni le oferă investițiile verzi sunt nenumărate, pentru că verde și digital este viitorul, iar județul Gorj nu poate să piardă acest tren” – a subliniat Iulian Popescu, prefectul județului Gorj.

„Reciclăm în România”  este prima campanie națională de acest tip dezvoltată de MMAP în parteneriat cu Administrația Fondului pentru Mediu și care are drept scop creșterea gradului de informare și conștientizare a importanței colectării separate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here