Tancuri si tunuri se indreapta spre Donetsk, temeri legate de un razboi total in estul Ucrainei

570

Tancuri si tunuri se indreptau luni spre Donetsk, bastionul separatist pro-rus din estul Ucrainei, in conditiile in care temerile legate de reluarea unui razboi totl in ciuda avertizarilor occidentale adresate Rusiei, scrie AFP.

Ziaristii AFP au vazut mai multe blindate si un camion care transporta piese de artilerie.

Sase tancuri si doua blindate au fost vazute in apropiere de Sahtarsk, in proximitatea locului unde a fost doborat in iulie zborul MH17, soldat cu moartea a 298 de oameni.

La Makiivka, nu departe de Donetsk, ziaristii au vazut de asemenea o coloana de 15 fara placi de inmatriculare, dintre care 14 trageau fiecare cate un tun de 122 mm.

In conditiile in care Kievul denunta de vineri intrarea in estul separatist de tancuri si piese de artilerie din Rusia, sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a cerut duminica seara Moscovei sa „retraga din Ucraina trupele, armele si echipamentele sub controlul sau” si sa impiedice trimiterea de noi intariri in Ucraina.

Aceasta a caracterizat drept „foarte ingrijoratoare” prezenta de camioane care transporta piese de artilerie si cateva tancuri semnalate de OSCE in apropiere de orasele rebele din est.

Observatorii OSCE au indicat sambata seara ca au vazut „peste 40 de camioane si camioane cisterna” care circulau pe un drum expres de la periferia estica a orasului Makiivka.

Acestia au numarat de asemenea 19 camioane militare Kamaz, fara placi de inmatriculare, care transportau tunuri de 122 mm si soldati in uniforma verde si fara insigne, precum si sase camioane cisterna si „un convoi de noua tancuri, 4 T72 si 5 T64”.

Situatia pe teren s-a degradat brusc dupa organizarea, in 2 noiembrie, a unor alegeri organizate de separatisti si care au afectat puternic fragilul proces de pace angajat in septembrie de Kiev si de separatistii pro-rusi cu participarea Moscovei si a OSCE.

Moscova, care spune ca „respecta” rezultatul votului, a cerut Kievului sa dialogheze cu liderii separatisti pe care Kievul ii considera „teroristi”.

La Donetsk, tirurile de artilerie au continuat in noaptea de duminica spre luni, dar cu o intensitate mai mica decat in noaptea precedenta.

In regiunea vecina Lugansk, guvernatorul loial Kievului Ghennadi Moskal a denuntat tiruri rebele cu lansatoare de rachete multiple Grad la Stanitsa Luganska unde mai multe cladiri administrative si de telecomunicatii au fost distruse precum si la Ciornuhin unde sistemele de aprovizionare cu gaze, apa si electricitate au fost afectate.

Lupte aveau loc si la Nikishine, la 15 km de Grabove unde au cazut ramasitele cursei Amsterdam-Kuala Lumpur doborat in 17 iulie de o racheta si unde accesul este restrictionat.

De la Beijing, presedintele rus Vladimir Putin a acuzat fortele ucrainene ca trag asupra acestei zone, impiedicand o ancheta obiectiva.(Hotnews)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here