Surupăceanu absent la instanţă, înainte de pronunţarea sentinţei

531

Patru din cei cinci inculpaţi trimişi în judecată de DNA în dosarul în care este judecat şi fostul parlamentar Mugurel Surupăceanu s-au prezentat ieri în faţa instanţei la ceea ce a devenit ultimul termen din acest dosar înainte de pronunţarea unui verdict. Absentul zilei a fost chiar fostul deputat PSD, în faţa instanţei prezentându-se inculpaţii care au avut funcţii de conducere în fostul Complex Energetic Turceni şi care sunt pe funcţii de decizie şi acum în cadrul Complexului Energetic Oltenia. Avocaţii acestora au făcut pledoariile finale, nu înainte de a cere, din nou, schimbarea încadrării juridice a faptelor de care sunt acuzaţi clienţii lor şi trimiterea dosarului la un Parchet obişnuit, pentru refacerea anchetei, DNA fiind considerat necompetent de cauza respectivă.

Judecătorul de caz, Gheorghe Constantinescu, a respins solicitările avocaţilor şi le-a dat acestora cuvântul pentru pledoaria finală, nu înainte de a-l asculta şi pe reprezentantul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Reprezentantul respectiv a fost chiar şeful de la Târgu Jiu al DNA, procurorul Cristian Bertha cerând condamnarea inculpaţilor cu o pedeapsă ponderată, judecătorul fiind rugat să ţină cont de atitudinea „nesinceră” a celor căror soartă o va decide. De partea cealaltă, evident, avocaţii inculpaţilor au pledat pentru nevinovăţia clienţilor lor. În afară de fostul deputat Surupăceanu, acum îşi aşteaptă verdictul fostul directorul general al CE Turceni, Dumitru Cristea, care a şi fost arestat preventiv pentru scurt timp în acest dosar.
Alături de el mai sunt judecaţi alţi doi foşti directori, respectiv Silvică Boiangiu şi Ioan Viorel Vasile, dar şi Sorin Buşan Cocora, despre cel din urmă procurorii DNA susţinând că a fost impus ca administrator de către Surupăceanu la una din firmele sale. Dosarul vizează modul în care fostul CE Turceni a achiziţionat un utilaj în valoare de 50.000 de dolari, provenit din Ucraina, care a fost vândut de o firmă din Mediaş la Turceni cu un preţ de peste 830.000 de lei. Inculpaţii sunt acuzaţi de abuz în serviciu în formă calificată, dar şi de spălare de bani, anchetatorii susţinând că, ulterior tranzacţiei, mare parte dintre bani, respectiv peste o jumătate de milion de lei, au ajuns la o firmă de-a lui Surupăceanu, prin vânzarea unui alt utilaj de doar 10.000 de lei. Sentinţa ar urma să fie făcută publică azi, asta în cazul în care instanţa nu va amâna pronunţarea acesteia cu câteva zile.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here