Surogate portocalii

426

bunila (1)Anul preelectoral românesc seamănă cu povestea mărfii expuse la târg. Confruntările de la anul, din Gorj, vor fi atât de dure, încât ceea ce anticipez eu în aceste momente este o simplă joacă de copii.

L-am ascultat pe Vasile Blaga, cel care va deveni foarte probabil preşedinte de partid, exprimându-se la o manieră categorică, ca şi cum ar şti rezultatul alegerilor. Aceasta nu înseamnă că nu îl ştie. Blaga va fi probabil şi premierul de după alegerile locale din vara viitoare, când Boc se va întoarce la locul său de primar de Cluj, erodat definitiv la nivel naţional. Până atunci poporul va continua să achite nota de plată a unei fecioare neîndemânatice, că şi-a pierdut virtuţile exact la uşa budoarului. De aceea neruşinarea premierului pare că nu mai are margini. Dacă un sfert dintre români mor de foame, el se uită în partea cealaltă, acolo unde bufonul regelui dă spectacol.

Dar, să ne întoarcem în Gorjul nostru pitoresc, unde direcţiile de forţă sunt disputate între minerit şi fotbal; amândouă joacă la retrogradare. Marin Condescu a obţinut un împrumut pe ultima sută de metri şi i-a făcut pe câinii roşii să urle a pagubă la Bucureşti. Portocaliii au irosit toate împrumuturile de redresare a mineritului, ocupând posturile de răspundere cu oameni fără experienţă şi lipitori de afişe. De aici trebuie să înceapă Ruşeţ reconstrucţia partidului. Nu văd cum s-ar putea împăca Marin Condescu cu Ion Ruşeţ, cel care va prelua Partidul Democrat-Liberal în Gorj, dar şi puterea economică a acestui judeţ, pentru că Ion Ruşeţ nu se poate compromite cu a doua poziţie şi mai ales pentru că ştie ce trebuie să facă pentru a mai putea salva cât se poate salva din minerit.

În cercurile de jos se spune că s-ar fi bătut palma între Ruşeţ şi Militaru, fapt care l-ar fi făcut pe Manţog să-şi blesteme toată investiţia de încredere făcută în deputatul motrean. Mai mult decât atât, există şi oameni de afaceri care îl susţin pe Militaru la o candidatură pentru fotoliul de primar din Motru, candidatură anticipată şi de Hanu, care probabil nu va sta cu mâinile în sân. Săptămâna aceasta se semnează protocolul USL din Oltenia, motiv de mare încurcătură pentru Ilie Petrescu, care rămas în fruntea conservatorilor gorjeni a început să se jeluiască pe unde poate de o scenarită prea timpurie împotriva sa. Ilie o fi uitat ce a făcut în vara lui 2008 cu actualii săi aliaţi şi norocul lui este că la liberali nu mai există Dan Ilie Morega, dar până în vara viitoare e vreme destulă pentru revenirea deputatului pe o linie politică. Este clar că la Motru Petrescu nu poate candida ca şi primar, nici în USL şi nici în afara ei. Iar ca şi consilier local ar putea spera la postul de viceprimar dacă va câştiga Hanu şi va accepta să lucreze cu el. De asemenea, la nivel judeţean e greu de crezut că USL-ul va lua totul, inclusiv cele două posturi de vicepreşedinte, şi mai ales că liberalii vor renunţa la una dintre funcţii. În felul acesta, nici aici nu prea sunt mari şanse pentru conservatorii gorjeni. Fostul senator şi-a făcut probabil socotelile şi de aceea ameninţă că va ieşi la luptă împotriva PD-L-ului, lucru pe care nu-l cred, pentru că el are astăzi un post de director tocmai de la ei.

Notă! Un proverb franţuzesc spune că în politică, pentru a putea guverna trebuie să fi simultan şi vulpoi şi leu. Reprezentanţii primei specii ar putea exista, leu însă este doar unul, se numeşte Victor Ponta şi e pe la Bucureşti.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here