Summit NATO istoric în Marea Britanie – Preşedintele ucrainean: Un plan de armistiţiu va fi semnat vineri, la Minsk

472

Summitul NATO s-a deschis, joi, la Newport (Marea Britanie) pe fondul tensiunilor cu Rusia, acuzată de agresiune militară în Ucraina. 60 de şefi de stat şi de Guvern discută despre criza ucraineană, dar şi despre alte crize, în special cea creată de gruparea Stat Islamic în Irak şi Siria, a cărei ameninţare este din ce în ce mai presantă. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat că un plan pentru un armistiţiu în estul separatist al Ucrainei urmează să fie semnat vineri, la Minsk, şi că NATO îi susţine pe membrii săi care sunt pregătiţi să furnizeze asistenţă militară Ucrainei.

„Mâine, la Minsk, urmează să fie semnat un document care prevede etapele implementării unui plan de pace pentru Ucraina. Prevederea-cheie a acestui plan este un armistiţiu”, a declarat Poroşenko joi, cu ocazia summitului NATO de la Newport.
Grupul de contact, format din reprezentanţi ai Kievului, Moscovei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), va avea o reuniune vineri în capitala belarusă, la care vor participa şi rebelii proruşi din estul Ucrainei.
„Dacă întâlnirea are loc, voi da instrucţiuni Statului Major pentru o încetare bilaterală a focului”, a asigurat preşedintele ucrainean.

Liderii separatiştilor proruşi au anunţat, la rândul lor, pe site-ul oficial, că sunt dispuşi să ordone vineri încetarea focului, în cazul unui acord la Minsk. Liderii autoproclamatelor republici de la Doneţk şi Lugansk „sunt dispuşi să ordone o încetare a focului vineri, începând cu ora 15.00 (15.00, ora României) dacă se va ajunge la un acord şi reprezentanţii Ucrainei semnează un plan de soluţionare politică” a crizei, au anunţat ei.

Separatiştii au propus propriul plan de pace în mai multe puncte, incluzând în special interzicerea, începând de vineri, de la ora 15.00, a zborurilor militare deasupra teritoriilor revendicate de autoproclamatele republici din Doneţk şi Lugansk.
Planul propune, printre altele, deschiderea unor culoare umanitare începând de duminică, ora 10.00, pentru a permite transferul refugiaţilor şi a unor echipamente umanitare spre oraşele Doneţk şi Lugansk, cu trenul.

Pe fondul unei posibile detensionări a situaţiei, mai multe explozii au avut loc joi în apropierea portului strategic ucrainean de la Mariupol, pe malul Mării Azov, au relatat jurnaliştii AFP, iar trupele ucrainene au anunţat că au loc confruntări cu blindate ale insurgenţilor. „Rezistăm, însă este foarte greu cu arme de foc în faţa blindatelor”, a declarat Serghei, voluntar în cadrul batalionului Azov, susţinător al Kievului, aflat la un punct de control amplasat la ieşirea din partea de est a oraşului, unde a fost transportat unul dintre membrii batalionului, rănit în confruntări.
Armata ucraineană a afirmat că artileria rusă a deschis focul asupra poziţiilor ucrainene în apropiere de localitatea Bezymenne, situată la aproximativ 30 de kilometri est de Mariupol.

Pe de altă parte, preşedintele Petro Poroşenko a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică urmează s- adopte o declaraţie la finalul summitului de la Newport, în care Alianţa îşi anunţă susţinerea pentru statele membre dispuse să oferă asistenţă militară Kievului, o decizie ce riscă să provoace criticile Moscovei.
„În declaraţia sa, NATO va susţine măsurile bilaterale din partea statelor membre în vederea acordării de asistenţă tehnico-militară Ucrainei. Este exact ceea ce aşteptam”, a declarat Poroşenko.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, miercuri, un plan de pace în şapte puncte pentru soluţionarea conflictului din Ucraina şi a reafirmat că Rusia nu este implicată în violenţele care au provocat aproximativ 2.600 de morţi în aproape cinci luni.Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here