Strânsul măceșelor e în toi!

618

E freamăt zilele acestea printre pădurarii din cadrul Direcției Silvice Gorj, care trebuie să strângă nu mai puțin de 20 de tone de măceșe. Toate vor ajunge la export, iar pădurarii au normă pentru a recolta minim 300 de kilograme fiecare. Producția nu e una tocmai bună pentru că gerul din primăvară, care a compromis și culturile de vie, a afectat și florile de măceș, acum pădurarii fiind nevoiți să ia la rând toate tufele pentru a strânge cele 300 de kilograme. În plus, îi încurcă și ploile, vremea rea dându-le planurile peste cap.
“Ne încurcă vremea rea pentru că s-a pus ploaia și normal că nu poți să mergi să strângi măceșe, dar sperăm că lucrurile se vor îndrepta. Apelăm la oameni, la localnici, atâția câți mai sunt interesați să strângă măceșe. Noi trebuie să ne facem planul pentru că din asta trăim. Dacă nu ne facem planul normal că vin și sancțiuni pentru că așa a fost mereu. Sperăm să ne lase vremea măcar de acum încolo și să ne facem treaba”, a spus Marius Trante, pădurar la Ocolul Silvic Peșteana Jiu.
Măceșele adunate de pădurarii din județ sunt aduse la depozitul pe care Direcția Silvică îl are la Târgu-Jiu, aici fiind păstrate într-o cameră frigorifică în care temperaturile variază între minus 5 grade Celsius și minus 15, în funcție de cantitatea care se află depozitată. Deocamdată pădurarii au reușit să strângă doar 3 tone, până la cele 20 mai fiind mult de muncă. Măceșele strânse de ei vor ajunge în străinătate, unde vor fi prelucrate și revândute ulterior la prețuri mult mai mari. Cine strânge acum un kilogram de măceșe primește pe el 1,2 lei, prețul fiind considerat de mulți oameni din mediul rural prea mic pentru a-i determina să meargă să adune aceste fructe și să le dea apoi pădurarilor.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here