S(t)atul de paznici

393

bunilaRomânia nu produce nimic, dar păzeşte tot. Ultima găselniţă în materie de pază s-a petrecut în ziua asumării răspunderii guvernamentale asupra setului de tăieri propuse de Traian Băsescu şi asumate de guvernul Boc care, după unele surse, în traducere turcească este sinonim cu starea actuală a naţiunii.

 

Conform celor ce se văd la ordinea zilei, aşa ne şi înţelegem, precum turcul cu pistolul.

Rău este că toate cohortele de paznici, grupate sub diverse forme de poliţii, care mai de care mai sofisticate, aduc o gravă atingere poliţiei de drept, acolo unde datorită traficului de influenţă, au început să pătrundă intruşi din celelalte direcţii neinstruite şi nepregătite să facă faţă inteligenţei metişate a infractorului român.

Cum spuneam, sindicaliştii şi pensionarii au luat în pază toate porţile de intrare în Parlament, chipurile pentru a bloca intrarea unor miniştri a căror ieşire ar fi mult mai benefică, la un moment dat. Toată lumea îşi pune speranţele în moţiunea de cenzură ce se introduce imediat după asumarea răspunderii de către cel mai rezistent guvern din istoria României, guvernul care a căzut o dată şi care a fost reaşezat de Traian Băsescu în scaun, ca să nu zic bok. Ceea ce este foarte curios în aceste momente este sindromul de coadă de topor care cuprinde, încetul cu încetul, parcursul bugetarului român. Să ne gândim: unde sunt bugetarii? Putem ajunge la concluzia că bugetarii sunt acolo unde nu este nevoie de ei. Profesorii de la catedră nu sunt bugetari, ei sunt profesori, sunt calificaţi aşa şi nu pot fi reduşi atâta vreme cât în ţara asta se mai nasc copii, şi cât copiii au nevoie să înveţe, măcar până la sfârşitul clasei lui Funeriu, care poate fi clasa a VIII-a sau clasa a IX-a. Medicii şi asistenţii medicali nu sunt bugetari, pentru că meseria lor, care nu mai este brăţară de aur, nu poate fi făcută de orice neica nimeni de pe stradă. Pompierii sunt pompieri, nu au cum să fie bugetari; poliţiştii la fel; în primării specialiştii nu au cum să fie bugetari, la fel ca şi în cultură sau în religie. Simplul fapt că statul trebuie să-şi plătească nişte slujbaşi nu dă voie nici unui preşedinte de ţară sau vreunui premier să îi adune pe toţi şi să-i amestece într-o singură oală – a bugetarilor. Ca să îi dau un pic de dreptate lui Traian Băsescu, pot să-i spun că toată clasa politică a ultimilor 20 de ani face parte din categoria bugetarilor, pentru că pe ei îi plăteşte statul să nu facă nimic. Acest lucru se complică niţel dacă introducem în oala bugetului şi noţiunea de responsabilitate pentru decizii, hotărâri şi legi, instrumente care au fost produse de bugetarii politici în scopul distrugerii siguranţei şi stabilităţii ţării. În mod normal, o asemenea stare jalnică ca cea în care se află România, înainte şi după tăieri, reclamă declararea stării de necesitate, însoţită de toate instrumentele de jurisdicţie necesare, inclusiv setul de sancţiuni şi de penalităţi civile şi pecuniare pe care trebuie să le plătească aceia care se fac răspunzători de dezastru.

Ar trebui să îi felicit pe Victor Ponta că îşi asumă calitatea de lider princeps al opoziţiei româneşti, pentru că provine din Gorj. Nu pot să o fac pentru că nu este tranşant în ceea ce priveşte politicienii migratori de care nu avem nevoie, pentru nimic în lume, pentru că oameni ca ei au înarmat deja foarte multe firme de pază, mai multe forme de poliţie care, nu-i aşa, în cazul deteriorării situaţiei sociale din ţară nu vor ezita să scoată puşcociul şi să tragă, nu în protestatari ci în diverse persoane care deranjează. Poliţia de drept nici nu poate interveni, pentru că ei îi trebuie documente, mandate, ordine, ori această poliţie nu a făcut baltă de sânge în decembrie 1989 şi nu o va face nici acum. Mă tem însă că va fi obligată să riposteze, pentru că celelalte poliţii nu vor mai aştepta documente, mandat sau alte reglementări ci vor trece la treabă, din dorinţa de a câştiga competiţia cu celelalte forme de pază. Aceasta este cea mai gravă problemă care ar apare dacă România s-ar greciza brusc, la căderea unui guvern de toată jena. Pentru că zilele acestea am stat printre pensionarii gorjeni, toţi s-au întrebat cum va vota Constantin Severus Militaru, pentru că despre Ion Ruşeţ sunt convinşi că va vota pentru oameni. Dar şi acest lucru ar putea fi descifrat de către cei care urmăresc pas cu pas politica gorjenilor. Despre Morega lumea nu se întreabă cum va vota, dar nici nu spune de ce, în schimb pe parlamentarii social-democraţi pensionarii care nu îi au aproape şi-i doresc din tot sufletul. În Motru, de exemplu, a fost o explozie de bucurie atunci când s-a aflat că Dorin Hanu şi Vasile Rîbu sunt vicepreşedinţi ai organizaţiei judeţene a PSD. Oamenii ştiu că în felul acesta, viitorul candidat la Parlament va fi din partea locului, la fel ca şi Militaru, în schimb nu va dispărea ca el, imediat după alegeri.

Constantin BUNILĂ

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here